BiH
0

Mostarska djeca dobila sportsko igralište s umjetnom travom

FENA
U sklopu Druge osnovne škole u Mostaru jučer je otvoreno sportsko igralište za djecu s umjetnom travom, prvo takve vrste u Mostaru.

Igralište, vrijedno 150 tisuća maraka donacija je Kraljevine Norveške, izgrađeno u sklopu programa za razvoj fudbala na Balkanu.

Svečanom otvaranju nazočili su predstavnici gradskih i županijskih vlasti, osnovnih i srednjih škola s područja Mostara, gradskog i županijskog sportskog saveza, te gosti iz Norveške, na čelu sa zamjenikom generalnog direktora Ministarstva vanjskih poslova Norveške, Nilsa Ragnara Kamsvaga.

"Zadovoljstvo je vidjeti da djeca već koriste igralište, to znači da smo napravili dobar potez", kazao je Kamsvag, dodajući kako norveška vlada, preko Fudbalskog saveza Norveške, učestvuje u programu razvoja fudbala na Balkanu.

Direktorica Druge osnovne škole Zinaida Livnjak zahvalila se gostima iz Norveške, naglašavajući kako djeca te škole napokon imaju adekvatan prostor za igru i rekreaciju.

Kraljevina Norveška je već godinama prisutna u Mostaru kroz brojne projekte, a posebna pažnja se posvećuje upravo obrazovanju, kazao predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić.

"Norveško Ministarstvo vanjskih poslova i Norveški fudbalski savez nam je poklonio ovaj teren koji će sigurno biti maksimalno iskorišten, jer će biti dostupan svima koji se bave sportom", kazao je Ćorić.

Inače, za program razvoja fudbala na Balkanu, kojim su obuhvaćene BiH, Hrvatska i Makedonija, norveška vlada godišnje izdvoji pola milijuna eura.