U Pavarotti Centru
189

Mostarki pjesnik Mili Tiro u rodnom gradu predstavio knjigu o pohlepi, samoći i smrti

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostarski pjesnik Mili Tiro večeras je u Muzičkom centru Pavarotti sugrađanima u rodnom gradu predstavio svoju knjigu poezije "Lament" koja je nastala u protekloj dekadi, a istražuje teme kao što su pohlepa, samoća i razmišljanje o smrti.

Autor kaže kako je ova knjiga objavljena u decembru prošle godine ali zbog situacije izazvane koronavirusom nije mogla biti prije predstavljena.

Mili Tiro (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mili Tiro (Foto: G. Š./Klix.ba)

"U knjizi je 50 pjesama i ovo je presjek onoga što sam radio u zadnjih desetak godina. Sve pjesme su nastale iz mog iskustva i one su lične, proživljene pjesme. Ono što je u knjizi slobodno mogu nazvati hronološkim konceptualnim uratkom iz razloga što knjiga počinje sa pričom o mladosti i ide do nekih momačkih dana, zrelosti i odlaska sa ovoga svijeta. Dakle koketira sa smrću kao nečim što je neizbježno, ali nije turobna, jednostavno je istinita", kazao je autor za Klix.ba.

Ističe kako će za neke od pjesama iz ove knjige snimiti u studiju i muzičke podloge i na taj način doprijeti do šireg kruga publike. Inače Mili Tiro je je mostarski pjesnik, muzičar i dugogodišnji kulturni radnik koji je muziciranje radio za mnoge bendove i promovirao na stotine knjiga, a kako nam priznanje svojih 50 pjesama je ukoričio na nagovor prijatelja koji su bili oduševljenim njegovim stihovima.

On je poetski zaljubljenik od rane mladosti i za svoje pjesme je dobijao i nagrade, a zbirka poezije "Lament", koja je objavljena u izdavaštvu Centra za kritičko mišljenje već je naišla na odlične kritike, pa je u toku priprema za izdanje na engleskom jeziku.

Govoreći o knjizi doktor komunikoloških nauka Dario Terzić je za naš portal kazao kako nikada ne hvali i ne predstavlja knjige ako ne nađe u njima nešto što mu se zaista sviđa, ali da mu je zadovoljstvo bilo večeras predstaviti ovu knjigu pred mostarskom publikom.

Kaže kako je ova knjiga jedna vrsta fine nostalgije i razgovora autora sa samim sobom, a ono što je napisano na papiru da je čista emocija.

"Tiru znam, jako dugo i znam da piše godinama i zaista je bilo vrijeme da objavi nešto i pokaže ljudima to što on sam sa sobom zbori i što na kraju na papir dođe. Mislim da svatko od nas može naći neki ključ za razumijevanje toga što je Mili mislio i napisao. Ono što sam ja vidio i razumio je vjerovatno drugačije nego što će vidjeti drugi, ali ovo je knjiga koja zaslužuje da bude pročitana i analizirana, pa svak sam sa sobom vidi šta je shvatio i šta može da prepozna", kazao je Terzić za Klix.ba.

Večer poezije u Muzičkom centru Pavarotti je obogatio poznati duet "EM & EM" muzičkim notama i izvedbom poznatih pjesama bh muzičara u kojima je uživala mostarska publika.