Poruka vjernicima
43

Mostarki biskup Palić: Ne prepuštajte se strahu zbog životnih okolnosti i krize u odnosima

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Mostarski biskup Petar Palić je uputio čestitke svim vjernicima i poželio obilje radosti povodom najveselijeg katoličkog blagdana Božića te ih pozvao da u srcu istinski slave ovaj blagdan i da se ne prepuste paralizirajućem strahu usljed životnih okolnosti i krize u odnosima.

"Svoje misli danas na poseban način upravljam onima kojima je teško u životu jer su bolesni ili zato što imaju posebne obiteljske ili profesionalne brige, a ne samo brige zbog zaposlenja. Mislim na sve one koji su usamljeni i tužni jer su smrću izgubili najmilije i svoje prijatelje. Neka sve njih, a to je moja božićna želja, obasja dio svjetla koje izvire iz Betlehemskog djeteta", kazao je biskup Palić. Čestitku, pozdrav i blagoslov uputio je svima onima kojima je danas i ovih svetih dana dužnost služiti zdravlju ili sigurnosti drugih ljudi.

"Mislim na mnoge koji su duboko ukorijenjeni u kršćanskoj vjeri, a time i u Božićnom otajstvu, i na one kojima to nije dato. I na kraju mislim na sve tražitelje Boga i na sve koji iz raznih razloga nikada nisu započeli ili su odustali od ovoga traženja", poručio je mostarski biskup.

Za one koji duboko vjeruju, prema njegovim riječima, Božić je kao svjetlo u noći, kao ognjište u hladnoći, kao zaklon od vjetra. A oni koji duboko vjeruju u Božićno otajstvo, kako poručuje, spašavaju Božić od očekivanja pojedinaca ili skupina da će blistavoj duhovnoj snazi ovoga blagdana jednom doći kraj.

"Središte božićnoga slavlja slabo je, bespomoćno, ali Božansko dijete. No, paradoksalno, upravo to čini ovaj blagdan tako snažnim. Rođendan djeteta Isusa, od kojeg brojimo svoje godine, mnoge od onih koji slave dijete nekako podsjeća da su nekada bili djeca i da je to dijete ostalo u njima; na dijete koje je bilo spremno za smijeh ili plač, dobro ili loše i otvoreno budućnosti", ističe biskup Palić.

Podsjeća da je, prema kršćanskom vjerovanju, dijete Isus, čiji se rođendan slavi na Božić, više od bilo kojeg drugog djeteta.

"U njemu je objavljeno otajstvo Bogočovjeka, u njemu su nebo i zemlja sjedinjeni i pomireni. Naravno, to postaje potpuno vidljivo tek u uskrsnom otajstvu, u muci, smrti i uskrsnuću Isusa Krista, Bogočovjeka iz Nazareta. U betlehemskom djetetu i mladiću iz Nazareta Bog se objavljuje, ne u svojoj moći, nego u svojoj ljubavi", kaže biskup Palić.

Podsjetivši da je Betlehemsko dijete poput svjetla u noći, naglašava da se glavna božićna liturgija stoga slavi usred noći.

"Misli se na tamu zla i onda se kaže da je ta tama posegnula za svjetlom da ga ugasi, ali je svjetlost bila jača. Tama zla još uvijek poseže za božanskim svjetlom da ga potamni i, ako je moguće, učini da nestane. Borba između dobra i zla događa se u svakom vremenu na nebrojenim velikim i malim ratištima, a u konačnici, srce je prostor borbe u kojoj se bore ljubav i mržnja, vjera i nevjera ili ravnodušnost. Iznad svega toga, međutim, stoji Betlehemska zvijezda kao svjetlo nade da će zlo na kraju biti sve slabije", navodi mostarski biskup u božićnoj čestitki.

Na kraju je, tumačeći riječi "Ne bojte se", koje govori božićni anđeo pastirima u polju ispred grada Betlehema, poručio kako to govori i svim vjernicima danas te poručio svima koji se žele otvoriti božićnom događaju i poruci, da se ne prepuste paralizirajućem strahu usljed životnih okolnosti i krize u odnosima.

"Neka vam srce ne uznemirava zaglušujuća buka mišljenja i stavova. Samo se bojte onoga što bi vas definitivno moglo odvojiti od Boga", kazao je biskup Palić i zaželio svim vjernicima da Betlehemsko svjetlo zasja i u njihovim srcima i da njihovim posredovanjem dođe do drugih ljudi.