Žele bolji položaj
76

Mostarke povodom 8. marta: Gradile smo ovaj grad i državu, a borba za naša prava još traje

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana žena u Mostaru je održan performans ”Nevidljiva” kroz koji su predstavljene značajne žene iz historije tog grada, ali i one društveno aktivne, koje upozoravaju da borba žena za bolji položaj još traje.

Izvršna direktorica Inicijative građanki i građana Mostara Ifeta Ćesić Škoro, koja je organizatorica događaja, kaže kako je cilj "oživjeti" građanke Mostara koje su živjele ili se rodile u najvećem gradu na Neretvi, te nešto učinile za građane toga grada, a o njima se vrlo malo govori ili čak ne zna uopće u javnosti.

Ifeta Ćesić Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ifeta Ćesić Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)

Neke od njih su bile prve učiteljice, sudinice, novinarke… i sve su svojevrsne revolucionarke i heroine tog vremena.

Među njima su dvije jevrejke iz Mostara, Berta i njezina sestra, jer su bile prve žene koje su 1906.godine ušle u Gimnaziju i krenule da se školuju, što je bio revolucionarni potez o kojem se nadaleko pričalo.

Naglašava, kako je važno među ženama koje su obilježile svoje vrijeme sjetiti se i Stake Skenderove koja je otvorila prvu školu u Sarajevu, jer ništa od toga nije bilo lako, ali su one, uprkos svim nedaćama trasirale put ženama, koje se bore za bolji položaj.

Ali kako kaže ni nakon 100 godina žene nemaju zasluženo mjesto, što potvrđuje samo činjenica da se i danas, na 8. mart - Međunarodni dan žena govori o ravnopravnosti spolova.

"Poznato je da smo mi patrijarhalna zemlja oduvijek i kad dođu ružna vremena, dođe se do retradicionalizacije društva pa se još više žene gurne na marginu društva. Ali mora se priznati da su ovu zemlji i ovaj grad gradile i žene. One imaju svoje mjesto, ali bi ga trebale imati mnogo više nego što je to na sceni danas u Mostaru i čitavoj BiH, pa i u svijetu", kaže Ćesić Škoro.

Ističe kako gledano iz današnje perspektive žene nisu daleko odmakle sa svojim pravima iako stalno pokušavaju promijeniti tok historije. Tako ni danas nema žena mnogo na vodećim mjestima, iako su sposobne, jer zato nemaju priliku.

"Radili smo istraživanje koje se odnosilo na akademski obrazovane žene, odnosno istraživali smo koliko djevojaka upiše fakultet, koliko završi i šta bude s njima. Tako smo ustanovili da većina žena prije završi fakultet nego muškarci, ali nakon toga negdje nestanu. Obično osnuju porodicu i ostanu kući dok muškarci grade karijere. A njihov neplaćeni kućni posao koji je jako važan je nevidljiv i jako se malo valorizuje. Čim još uvijek pričamo o 8. martu i ravnopravnosti spolova, znači da nismo daleko otišli", zaključila je Ćesić Škoro.

Zbog toga je u Mostaru održan performans pod nazivom "Nevidljiva" uoči Dana žena, na kojem su predstavljene žene koje su obilježile historiju u tom gradu, ali i one koje u današnjem vremenu imaju značajne uloge i na svojski način se bore za bolji položaj žena.

Mostarke su poručile kako o položaju žena treba govoriti svakodnevno, a organizatori iz Inicijative građanki i građana Mostara koju financira Međunarodna fondacija za prava žena "Kvinna till Kvinna", najavljuju da će u budućnosti kroz devet projektnih aktivnosti predstaviti žene koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.