Dan ljudskih prava
52

Mostarke obilježile Dan ljudskih prava: Nakon 12 godina ponovo možemo birati

G. Š.
Žene na Španskom trgu u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Žene na Španskom trgu u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava koji se danas obilježava širom svijeta političarke iz Mostara su sa Španskog trgu poručile da im je u tom gradu nakon 12 godina vraćeno ljudsko pravo da biraju i budu birane, što je preduslov za ostvarivanje ostalih prava.

Obilježavanje ovog značajnog dana obilježeno je u organizaciji Inicijative građanki i građana Mostara u sklopu globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Predsjednica Inicijative građanki i građana Mostara Ifeta Ćesir Škoro ističe da je ove godine dobar razlog da se Dan ljudskih prava obilježi u Mostaru gdje je nakon 12 godina građanima vraćeno pravo da biraju i budu brani.

Ističe da je to jedno od važnih ljudskih prava da bi se poboljšao i status žena koji je u BiH nažalost još uvijek na niskom nivou.

"Mnogo više žena završava fakultet ali ženama je putno teži put uspjeha. Jedan od problema je neusklađenost privatnog i društvenog . Ništa se nije učinilo na tom polju da bi se ženi pomoglo tako da se stanjem ne možemo pohvaliti. Neki pomaci su se napravili ali ne dovoljno", kaže Ćesir Škoro. Podsjeća da su prošle 72 godine od potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Kandidatkinja Platforme za progres za Gradsko vijeće Mostara Kimeta Dilberović kaže da je jako žalosno da se u 21 stoljeću uopće mora govori o ljudskim pravima, jer bi se trebalo podrazumijevati da svi imaju jednaka prava.

Kandidatkinja HDZ-a 1990 za Gradsko vijeće Mostara Zdenka Krešić poručuje da Mostar za deset dana ima konačno izbore što je najbolji način da građani pokažu svoja građanska i ljuska prava, birajući ljude koji će se na pravi način putem institucija boriti za bolji položaj svih u Mostaru.

Inicijativa građanki i građana Mostara obilježila je Dana ljudskih prava u sklopu globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koju obilježava 1700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.