|

Mostarka podnijela krivičnu protiv Dodika zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Mostarka podnijela krivičnu protiv Dodika zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje
3.470
Klix.ba
22.4.2019. u 21:06
117
komentara
3,4k

dijeljenja
Mostarka podnijela krivičnu protiv Dodika zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje Amna Popovac
Aktivistica iz Mostara Amna Popovac podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Popovac navodi kako je Dodik tokom svoje posjete Mostaru 9. aprila ove godine kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, dakle kao službeno lice, koristio jezik mržnje, potpuno svjestan da na taj način može podstaći i navesti na nasilje ili širiti mržnju. Radilo se o govoru kojim se stigmatiziralo, crnilo ili huškalo na određenu društvenu grupu, u ovom slučaju na bošnjački narod, što nije spojivo sa slobodom govora i što jasno krši tuđa prava.

"To je nespojivo i sa ravnopravnošću, kao osnovnim načelom življenja u jednom društvu. Gospodin Dodik je izjavio da su u posljednja tri mjeseca održani sastanci, a s ciljem popisivanja vojno sposobnih Bošnjaka i njihove profilacije u smislu gdje su bili i šta su radili tokom rata. Kazao je i kako su se navodno evidentirali i Bošnjaci koji nisu vojno obučeni, a s ciljem da se i oni pripreme za eventualnosti", podsjeća Popovac.

U prijavi je navedena i Dodikova izjava o proizvodnji oružja i municije u Federaciji BiH, uz tvrdnje da to također kontrolišu Bošnjaci.

"Na taj način izašao je iz okvira svojih ovlaštenja. On bi kao predsjedavajući Predsjedništva trebao brinuti o vanjskim poslovima zemlje, imenovati ambasadore, predstavljati državu pred međunarodnim organizacijama i slično", dodaje te navodi kako od Tužilaštva traži da što je moguće prije otvori istragu i provede je u skladu sa zakonom, te da podigne optužnicu i zastupa je pred sudom.

Popovac pojašnjava kako je prekršen Zakon o krivičnom postupku, tačnije članovi 214. i 215. pomenutog akta.

"Sasvim je jasno da je osoba koju sam prijavila potpuno razumjela moć svoje propagande. Znao je i da ima utjecaj na brojne osobe u BiH i šire, te da će simpatizeri njegove ideologije te riječi shvatiti ozbiljno. One, jasno, prosječnog slušaoca mogu podstaći na nasilnu reakciju. Shvatao je pritom i vjerovatnoću da će se kao posljedica prenošenja poruke pojaviti širenje mržnje na nacionalnoj osnovi. Koristio je pritom i tehnike ubjeđivanja poput straha, viktimizacije, ponavljanja i negativnog stereotipa koji predstavlja poznate propagandne tehnike. Vrijeme je da izabrani zvaničnici u BiH počnu svoje znanje i energiju koristiti za izgradnju zemlje i bolje budućnosti, a ne da nas širenjem mržnje i straha vraćaju u tešku prošlost", zaključuje Popovac.
Prijavi grešku


Komentari (117)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...