"Budi tu"
4

Mostarci znaju kako se odgajaju šampioni

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Zajednica aktivnih roditelja "Budi tu" organizirala je radionicu za roditelje pod nazivom "Kako odgojiti šampione", a paralelno s tom aktivnošću djeca su se u igrala zaboravljenih igara. Roditelji su imali priliku da čuju zapažanja vrhunskih sportista, profesora sporta i psihologa, kako na pravi način pristupiti djeci i njihovom bavljenju sportu.

Psihologinja Tea Vučina govorila je najviše o tome kako motivirati djecu da se bave dodatnom aktivnošću, kako da pospreme sobu ili krenu učiti.

"Ja najviše govorim o tome kako na pravi način motivirati dijete, o različitim tipovima odgoja te kako utjecati na samopouzdanje kod djeteta, samokontrolu ili njegovo zadovoljstvo, onda kako roditelji mogu utjecati na to. Važno mi je istražiti zbog čega djeca kad krenu da se bave nekim sportom odluče odustati te koje karakteristike roditelja mogu pozitivno, a koje negativno utjecati na djetetovu želju da se bavi sportom", kazala je psihologinja Tea Vučina, naglasivši da šira okolina može na dijete utjecati jače od njegovih roditelja.

Mario Glibić, profesor sporta i voditelj Univerzalne sportske škole Sport talent Mostar najviše je govorio o važnosti fizičke aktivnosti na rani razvoj djece.

"Djeca su danas najčešće bez dodatne aktivnosti, pred televizorima ili kompjuterima, što je užasno samo po sebi. Ja volim istaći važnost višestranih programa u odnosu na ranu specijalizaciju djece te kako kasnije usmjeriti djecu prema sportu za koji imaju najviše afiniteta, što je i karakteristika naše škole", kazao je Glibić.

Kako djetinjstvo i prve sportske aktivnosti izgledaju očima vrhunskog sportiste govorio je fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Toni Šunjić.

"Meni je drago da svojim iskustvima mogu dpomoći nekom roditelju, ja mislim da sam uvijek bio jako motivirano dijete što je glavni razlog zbog kojeg sam uspio u karijeri. Danas je ovaj napredak tehnologije glavni negativni razlog zašto je sve manje djece na sportskim terenima", poručio je roditeljima Toni Šunjić.

Zajednicu "Budi tu" pokrenula je Josipa Terzić – Rezić prije pola godine sa svojom sestrom, a promovišu pedagoški pristup roditeljstvu.