Sjednica PIK-a
0

Mostarci željno očekuju Inzkovu odluku

SRNA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
U Mostaru je i jutros nastavljeni mirni protest vatrogasaca i zaposlenih u Gradskoj upravi, koji čekaju završetak sjednice Savjeta za provođenje mira i odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o vlasti u ovom gradu.

Okupljeni su ponovili da je uslov za prekidanje protesta i štrajka usvajanje budžeta za ovu godinu i izbor gradonačelnika Mostara, a s obzirom da ne očekuju da će to učiniti gradske vlasti, njihova očekivanja su usmjerena prema OHR-u, javlja dopisnik Srne.

Mostar ni poslije 13 mjeseci od lokalnih izbora nema gradonačelnika, odnosno 410 dana, niti ima usvojen ovogodišnji budžet, a odluka o privremenom finansiranju istekla je 30. septembra.

Visoki predstavnik Valentin Inzko donio je 30. oktobra odluku kojom nalaže Gradskom vijeću da u roku od 30 dana tajnim glasanjem izabere gradonačelnika Mostara. S obzirom da se to nije dogodilo, Inzko je najavio da će "stvar preuzeti u svoje ruke", što se očekuje da će biti učinjeno danas nakon sjednice PIK-a.

Od kada Mostar nema gradonačelnika niti budžet, grad je doveden do kolapsa.

Upravni odbor PIK-a danas u Sarajevu nastavlja zasjedanje, a tokom poslijepodneva visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko objelodaniće zaključke sa sastanka.