Bez glasanja o radu
0

Mostarci u neznanju treba li Bešliću dizati spomenik ili ga poslati u zatvor

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Građani Mostara su ostali u neznanju kako je bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić (HDZ) vodio grad, jer Izvještaj o njegovom radu za prošlu godinu nakon žustrih rasprava je Gradsko vijeće primilo k znanju bez glasanja i ocjene rada.

Iako se opozicija protivila Odluci da se izvještaj o radu bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića primi k znaju bez glasanja o njegovom radu, on je većinom ruku prihvaćen na prijedlog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Salema Marića (SDA).

Nakon što je kroz žustre rasprave ustanovljeno da je Bešlićev izvještaj za prošlu godinu manjkav, Marić je naglasio kako se od njega ograđuje te insistirao da se o njemu i ne glasa, nego da se primi k znanju jer, kako je naveo, nije bilo izvještaja ni za protekle godine njegovog rada.

Vijećnik HRS-a Slaven Bevanda se pitao šta znači primiti k znanju izvještaj koji treba biti prihvatljiv ili neprihvatljiv, jer u protivnom nije trebao ni dolaziti na Gradsko vijeće.

"Ovdje se radi o demokraciji. U svakom parlamentu u bilo kojoj državi, neko na kraju godine podnese izvješće o svom radu. Ovo je izvješće o radu o kojem će se vijećnici izjasniti. Ako je prihvatljivo onda uredu, ako nije onda je to poruka svima nama da nešto treba promijeniti. Valjda je to smisao toga. Ja znam da neće pasti gradonačelnik, ali je poruka da se nešto promjeni. O tome treba glasati", rekao Bevanda.

Vijećnica Naše stranke Irma Baralija je ocijenila da je izvještaj neprihvatljiv i pun paušalnih stvari koju su navedene samo da se popuni papir.

Vijećnik SDP-a Arman Zalihić je pitao zašto je izvještaj na Dnevnom redu ako se za njega neće glasati te upitao vladajuće zašto se stide rada bivšeg gradonačelnika Bešlića.

"Pojedinci ovdje, s njim su savršeno vladali osam do dvanaest godina, a sad kada ga nema svi se peru i neće da usvoje ili ne usvoje izvješće. Idemo glasati pa neka svako kaže svoje mišljenje o radu gospodina Bešlića, pa da završimo ovu priču. Ponavljam, o izvješću se glasa", rekao je Zalihić.

Potom je predložio da se izvještaj skine sa Dnevnog reda i da se za narednu sjednicu dostave izvještaji za svih osam godina koliko je Bešlić grad vodio bez Gradskog vijeća kako bi se moglo za njih glasati, što je u startu odbijeno.

Vijećnik SDA Ibro Husnić ističe da nezavisna komisija treba uraditi analizu rada bivšeg gradonačelnika Bešlića za proteklih osam godina, kad je funkcionirao bez zakonodavne vlasti, jer drugačije građani ne mogu znati, "je li on čovjek kojem treba podići spomenik ili ga spremiti u zatvor".