Kriza na pomolu
9

Mostarci protestovali ispred deponije Uborak: Moguća ponovna blokada

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Stotinjak građana Mostara okupilo se danas ponovo ispred deponije Uborak kako bi ukazali na nepoštivanje dogovora koji su ranije postigli s gradskim vlastima te upozorili da deponija ne smije dobiti okolišnu dozvolu.

Omer Hujdur, jedan od mještana, kazao je kako je nepoštivanje dogovora o obaveznom prolasku otpada kroz sortirnicu, jedan od razloga okupljanja.

"Dogovor je prekršen, a sam Bešlić je to potpisao. Drugi razlog je upozorenje da smo još tu i nećemo dopustiti proširenje deponije. Pokušat ćemo da deponija uopće ne dobije produženje okolišne dozvale", izjavio je Hujdur naglasivši da je razočaran tretmanom ove teme na posljednjem zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Ponovljeno je da se razmišlja o ponovnoj blokadi deponije, ako se trenutna praksa nepoštivanja dogovora nastavi.

Nijaz Hodžić, jedan od lidera mještana koji se zalažu za izmještanje deponije, kazao je kako je Uborak trenutno nelegalna deponije te da bi naredne blokade mogle biti duže nego one koje su se dešavale u junu.

"Ova nova deponija je nelegalna, nema nikakvih papira. Apelujemo na ministricu Đapo da ne izda okolinsku dozvalu jer ćemo mi blokirati deponiju. Za mjesec dana nisu ništa uradili na pronalasku nove lokacije", izjavio je Hodžić te konstatovao da su najveći kočničari komunalne firme Komos i Parkovi.

Podsjećamo, mještani sjevernih mostarskih naselja držali su blokiranu deponiju Uborak jedanaest danas u junu tražeći njeno izmještanje.