Jer nas se tiče
77

Mostarci protesnim okupljanjem obilježili tri godine borbe za izmještanje deponije Uborak

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mještani mostarskih sjevenih naselja okupljeni oko Udruženja "Jer nas se tiče" protestnim okupljanjem ispred deponije Uboraksu obilježili su tri godine borbe za izmještanje deponije koja kako tvrde radi nelegalno još od 2018. godine i život im čini nemogućim.

Nijaz Hodžić iz Udruženja "Jer nas se tiče" kaže kako je cilj današnjeg okupljanja podsjetiti vlast da tri godine stoje isti zahtjevi mještana okupljenih oko udruženja "Jer nas se tiče".

"To znači zatvaranje i izmještanje deponije, iznalaženje nove lokacije na drugom mjestu i sanacija postojećih kaseta, odnosno izgradnja pročistača za procjedne vode. To su naši osnovni zahtjevi i toga se držimo", kazao je Hodžić.

Naglašava kako se nakon tri godine još niko nije sjetio da traži novu lokaciju, iako mještani oko deponije žive u nemogućim uslovima.

"Oni i dalje u urbanističkim planovima predviđaju da će se ova deponija proširivati, ali to mi nećemo dozvoliti. Njihov nerad zadnje tri godine narod ispašta, ne samo mi koji smo ovdje blizu deponije, nego i cijela dolina Neretve sve do mora", ističe Hodžić.

Naglašava da neće odustati od tužbe koju su podnijeli iako iz gradske administracije tvrde da im taj proces blokira mogućnost sanacije, jer kako naglašava ta tužba im je jedina garancija da se deponija neće širiti.

Poručuju da će se držati svoje tužbe i čekati ishod Kantonalnog suda u Sarajevu, a ako ne bude odlučio kako očekuju da su spremni ići do Strasbourga jer neće nikada odustati od svojih prava na život.