|

Mostarci proslavili dolazak Nove hidžretske godine uz koncert duhovne muzike

Mostarci proslavili dolazak Nove hidžretske godine uz koncert duhovne muzike
643
Piše: R. D.
10.9.2018. u 20:36
109
komentara
643

dijeljenja
1/10 Foto: R. D./Klix.ba
2/10 Foto: R. D./Klix.ba
3/10 Foto: R. D./Klix.ba
4/10 Foto: R. D./Klix.ba
5/10 Foto: R. D./Klix.ba
6/10 Foto: R. D./Klix.ba
7/10 Foto: R. D./Klix.ba
8/10 Foto: R. D./Klix.ba
9/10 Foto: R. D./Klix.ba
10/10 Foto: R. D./Klix.ba
Zalaskom sunca večeras nastupila je Nova 1440. hidžretska godina. Plato ispred ljetne pozornice Centra za kulturu Mostar bio je premali da primi sve one koji su ove večeri željeli uživati u duhovnoj muzici
Koncert su organizirali BZK "Preporod" – Gradsko društvo Mostar, Medžlis Islamske zajednice Mostar i Info servis za mlade.

Zapjevali su interpretatori ilahija i kasida hafiz Aziz Alili, Armin Muzaferija, Selma Droce i Ahmed Alili, zatim hor Mostarske kiše, El Kamer, hor Karadžozbegove medrese, Misbah, hor Info servisa Medžlisa IZ-e Mostar uz pratnju orkestra Sawt.


Hidžra predstavlja preseljenje Muhammeda a.s. i njegovih prijatelja, ashaba, iz Meke u Medinu 622. godine i predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizirana i odgovorna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u BiH i dijaspori Nova hidžretska godina se obilježava na primjeren tradicionalan način.
Prijavi grešku


Komentari (109)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...