"Džemal Bijedić"
174

Mostarci promovisali novi akademski kadar: Diploma u ruci, a posao najradije van države

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Ovih dana Univerzitet Džemal Bijedić obilježava 41. godišnjicu svog postojanja, a na centralnoj svečanosti promovisana je nova generacija diplomanata. Univerzitet ove godine promoviše 739 diplomanata koji su svoju diplomu stekli u protekloj akademskoj godini, na različitim ciklusima obrazovanja.

Ovom prilikom promovisano je 576 diplomanata prvog ciklusa, 89 drugog, te 23 magistra nauka, dok će se naredne subote na posebnoj svečanosti promovisati 51 doktor nauka.

Rektor Sead Pašić, kazao je kako ovi brojevi, ali i prepuna dvorana USRC Mihad Hujdur Hujka, na najbolji način demostriraju snagu i vitalnost Univerziteta i njegove društvene zajednice.

"Ponosni smo što smo izveli još jednu generaciju studenata dokazujući ispunjenje svoje društvene uloge, kao i našu spremnosti i sposobnost da realiziramo sve ciljeve koji se postavljaju pred visoko obrazovanje. To su prije svega razvijanje i prenošenje znanja, vještina i sposobnosti kroz nastavu i naučno istraživački rad, a sve radi razvoja sposobnosti svakog studenta i društvene zajednice u cijelini", naglasio je rektor Pašić.

Elvedin Jazvin završio je Agromediteranski fakultet i s osmjehom na licu čekao je svoju diplomu.

"Već sam upisao master studij i kad me pitate gdje se vidim u budućnosti, volio bih ostati, ali nisam siguran. Na mladima svijet ostaje, vjerujem da je tako. Sigurno je trenutno stanje u zemlji loše, ali moguće su promjene", kazao je Elvedin Jazvin.

Vernes Pendić iz Mostara završio je Fakultet informacijskih tehnologija, a kazao je kako mu danas pada veliki kamen sa srca.

"Sretan sam prvenstveno zbog svojih roditelja, koji su platili troškove mog studitranja. Većinu znanja koja sam stekao naučio sam radeći samostalno. Mislim da ako ne radite ništa pored fakulteta da s njega izađete kao tabula rasa i da tek onda trebate početi od nule", izjavio je Vernes Pendić.

Dženita Salispahić iz Goražda je diplomantica Mašinskog fakulteta, kazala nam je da u svom gradu ima osigran posao, ali da bi zbog stanja u zemlji najradije otišla vani.

"Završila sam tri godine, a planiram još i master. U Goraždu je jako razvijena privreda, industrija, ne bi trebalo biti problema naći posao, ali bih radije otišla vani, nego radila u ovdje. Mislim da su šanse za mlade i obrazovane ipak mnogo bolje negdje dalje od Bosne i Hercegovine", kazala je Dženita Salispahić.

Samir Seferović iz Bugojna, završio je prvi ciklus studija na Agromediteranskom fakultetu, kazao je kako je ovo vrlo poseban dan.

"Jake uspomene ćemo ponijeti nakon današnje svečanosti. Ponovo smo se sastali kao i prvog dana kad smo došli u Mostar na studije. Stanje je takvo da mnogi misle otići van naše zemlje, ali vjerujem da postoji značajan broj nas koji će ostati i boriti se ovu državu i njen napredak", kazao je Seferović.