Dugogodišnji problem
27

Mostarci proglasili deponiju Uborak opasnom zonom: Od gradskih vlasti traže hitnu reakciju

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Građani sjevernog mostarskog naselja Vrapčići okupljeni oko građanske inicijative "Jer nas se tiče" su postavljanjem znakova opasnosti u svojim dvorištima proglasili deponiju Uborak opasnom zonom i pozvali predstavnike vlasti na hitnu reakaciju.

Ističu da su ovim simboličnim činom pokazali da ne odustaju od borbu za rješavanje problema deponije Uborak jer su, kako ističu, suočeni sa neposrednom prijetnjom zdravlju i životima zbog toksičnog otpada i neadekvatnog upravljanja otpadom.

Poručuju kako im je cilj poslati jasnu poruku gradskim vlastima da se njihova zabrinutost i zahtjevi više ne mogu ignorisati.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Znakovi opasnosti koje su postavili u svoja dvorišta sa porukama koje izražavaju frustraciju zbog nedjelovanja i nemara gradske vlasti, vizualni su prikaz kolektivne molbe lokalne zajednice za hitnom i učinkovitom intervencijom.

Deponija Uborak je već dugo izvor sporova sa gradskim vlastima, a građani Vrapčića izražavaju sve veću zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih rizika koji se mogu javiti zbog toksičnog otpada.

Uprkos brojnim apelima, građani smatraju da gradske vlasti nisu na adekvatan način postavile prioritete za njihovu sigurnost i dobrobit.

Iz Inicijative ističu da njihovo proglašenje deponije Uborak opasnom zonom nije samo čin prkosa već očajnički poziv na pažnju od strane javnosti i djelovanje od strane gradske vlasti.

Ističu kako se osjećaju napuštenima u svojoj borbi i inzistiraju na tome da se djelovanje vlasti mora uskladiti s interesima građana kojima bi vlast trebala služiti.

Edhem Čustović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Edhem Čustović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predstavnik Inicijative Edhem Čustović ističe da je ovo borba za sigurnost i dobrobit svih građana Mostara.

"Zahtijevamo zatvaranje i sanaciju deponije Uborak i određivanje nove lokacije koja je u skladu sa savremenim ekološkim standardima", poručio je Čustović.

Fuad Hujdur (Foto: G. Š./Klix.ba)
Fuad Hujdur (Foto: G. Š./Klix.ba)

Član inicijative "Jer nas se tiče", Fuad Hujdur je podsjetio da su ugroženi zdravlje i životi zbog opasnih uslova na deponiji Uborak.

"Bili smo strpljivi, molili smo za pomoć, ali gradske vlasti ne samo da su se oglušile na naše zahtjeve, već su i aktivno radile da nas obeshrabe da se borimo za svoja prava. Ovim simboličnim činom želimo dati do znanja da nećemo mirno stajati dok nam je sigurnost ugrožena", kazao je Hujdur.

Husnija Greljo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Husnija Greljo (Foto: G. Š./Klix.ba)

Mještanin Vrapčića Husnija Greljo ističe kako su uslovi za život na tom području neizdrživi dugo vremena i da je krajnje vrijeme da se riješe.

"Dosta imamo strpljenja radi naših sugrađana, jer ne želimo da se grad zatrpava smećem, ali moramo se boriti i ako se ništa ne riješi uskoro biti ćemo primorani blokirati deponiju i dovoz smeća ovdje", poručio je Greljo.

Iz Inicijative su poručili kako su odlučni u svojoj borbi za bolje sutra, te kako se nadaju da će njihovi postupci potaknuti značajnije promjene u upravljanju odlaganjem otpada u Mostaru, te pozivaju vlasti Grada Mostara da poduzmu konkretne korake u rješavanju problema deponije Uborak.