Korupcija u Hercegovini
124

Mostarci predali Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu od pola milijarde KM zbog kriminala u zdravstvu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Zbog korupcije i kriminala u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona mostarsko udruženje za zaštitu potrošača Fortuna, danas je pedalo državnom Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu tešku pola milijarde maraka.

Predsjednik udruženja Marin Bago ističe kako je ovo najveća prijavljena korupcija u zdravstvu u našoj zemlji kojom se treba ozbiljno baviti najviši nivo tužilaštva u Bosni i Hercegovini.

Ističe kako se radi o kriminalu koji su otkrili nakon što im je uskraćen pristup informacijama o javnim nabavkama koje se, prema njihovim saznanjima, nisu ni provodile u HNK.

"Došli smo do informacija da ovdje nikad nije bilo javne nabavke kada je u pitanju ugovaranje zdravstvenih usluga. Dakle sve ovo vrijeme institucije se nisu potrudile da poštuju zakon, niti da nam omogućuju najbolju zdravstvenu uslugu za naš novac, a radi se o otprilike oko 100 miliona maraka godišnje. Mi smo podnijeli krivičnu prijavu protiv direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i Uprave, Vlade HNK, premijera i Ministra zdravstva HNK, jer su svi oni uključeni u taj proces", ističe Bago.

Pored toga što nikad nije bilo javne nabavke, kako ističe u HNK se ne plaća po obimu, vrsti i kvaliteti usluga što zakon nalaže, nego se isplaćuje paušalno protuzakonito i na taj način se ne može ni kontrolirati kvaliteta zdravstvene usluge. Ističe da se na taj način ugrožavaju prava pacijenata, ali i prava zdravstvenih djelatnika, jer oni ne budu plaćeni ni po učinku ni po kvaliteti i oduzima im se profesionalni društveni i financijski status.

"U drugom mjesecu smo podnijeli krivičnu prijavu Federalnom tužilaštvu BiH, koje je tu prijavu vratilo Kantonalnom tužilaštvu što nas je razočaralo, jer do sada imamo jako loša iskustva s kantonalnim tužilaštvom. Nekoliko slučajeva smo pokrenuli teške korupcije od pljačke građana i protuzakonitog djelovanja u komunalnim djelatnostima, trovanje, izbornim krađama i ništa se nije riješilo na kantonalnom tužilaštvu. Zbog toga smo odlučili tu istu krivičnu prijavu poslati na državno tužilaštvo, jer državni tužilac ima pravo prihvatiti nešto ako smatra, da to treba raditi država BiH. Naša krivična prijava je teška pola milijarde maraka, dakle u zadnjih pet godina taj novac se protuzakonito potrošio, nije se pazilo na prava pacijenata, na zakone ni na prava zdravstvenih djelatnika", kaže Bago.

Dok se to čeka, kako naglašava, još 100 miliona se potrošilo protuzakonito.

"Mislim da je ovo najveći slučaj prijavljene korupcije u Bosni i Hercegovini zbog čega smo održali sastanke i s predstavnicima međunarodnih institucija i informirali sve bitne međunarodne čimbenike u Bosni i Hercegovini o čemu se ovdje sve radi i na kako nizak nivo smo pali, kada je pravosuđe u pitanju", rekao je predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Fortuna iz Mostara.

Ističe kako se krivične prijave odnose na dosadašnju vlast, ali da novu neće dugo čekati, jer ako se nova vlast ne bude vratila u zakonske okvire, da će protiv njih odmah podnijeti krivičnu prijavu, jer se radi o kriminalu teškom 100 miliona maraka godišnje.

"Sve ovo rekli su i iz revizije Bosne i Hercegovine, pa su čak još dublje ušli u to, i što se tiče tužilaštva ovaj je slučaj vrlo jednostavan. Jako je puno novca u pitanju i nažalost uključeni su visoki politički dužnosnici te očekujemo da će ovaj predmet prihvatiti i što brže riješiti državno Tužilaštvo BiH", zaključio je Bago.