Na potezu parlament FBiH
9

Mostarci ponovo protestovali kod deponije Uborak: Velika očekivanja od sutrašnje sjednice

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Protestnom vožnjom i skupom ispred deponije Uborak građani Mostara još jednom su iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da i pored nedobijanja okolinske dozvole deponija i dalje radi.

Parlament Federacije BiH na svojoj sutrašnjoj sjednici trebao bi raspravljati o problemu deponije Uborak.

Nijaz Hodžić, lidera protesta u sjevernim mostarskim predgrađima, kaže kako je jedan od povoda za današnji sastanak je obavještavanje stanovništva o poseljednjim dešavanjima vezanim za deponiju.

NIjaz Hodžić (Foto: R. D./Klix.ba)
NIjaz Hodžić (Foto: R. D./Klix.ba)

"Također, želimo da naš glas ode do Sarajeva. Podsjetit ću, sutra je sjednica Federalnog parlamenta, a jedna od tačaka dnevnog reda je i deponija Uborak. Mi poručujemo sa ovog mjesta da nismo odustali i da smo ostali pri ranijim zahtjevima", Izjavio je Hodžić.

Građani Mostara koji žive u blizini deponije od sutrašnje sjednice očekuju mnogo.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Očekujem da Parlament prihvati prijedlog za deponiju Uborak. On je realan i provodiv. Danas sam se uvjerio da su ljudi raspoloženi da nam pomognu", dodao je Nijaz Hodžić aludirajući na posljednje sastanke koje imao.

Nusret Džeko, stanovnik Vrapčića, kaže kako je cilj građana zatvaranje deponije posebno jer resorno federalno ministarstvo odbilo izdati okolnisku dozvolu.

Nusret Džeko (Foto: R. D./Klix.ba)
Nusret Džeko (Foto: R. D./Klix.ba)

"Nek se nađe druga lokacija, evo ja sam spreman da pomognem. Potrovaše nas, u zadnjih godinu danas u naselju je sedemero ili osmero umrlo od karcinoma", kazao je Džeko.

Podsjećamo, problem mostarske deponije koja je regionalnog karaktera eskalirao je u junu ove godine kad su je građani držali blokiranu jedanaest dana.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Sporazumom građana s gradskom vlasti deponija je odblokirana, ali nastavljena su neslaganja na toj relaciji.