BiH
176

Mostarci ne pamte da je od Drugog svjetskog rata neko pokušao preći Stari most automobilom

Piše: A. B.
(Foto: Klix.ba)
Nakon što je turski državljanin B. G. iz do sada nepoznatih razloga pokušao automobilom preći preko Starog mosta, brojni građani Mostara oštro su osudili ovaj čin.

Emir Balić, dugogodišnji skakač sa Starog mosta, kazao je kako ne pamti da se išta slično dogodilo još od Drugog svjetskog rata.

“To je najveći kič koji može biti. Sjećam se da je jednom tokom Drugog svjetskog rata jedan Talijan prešao automobilom preko mosta. Ovaj čin je poniženje za sve ljude koji vole most. Nije mi jasno šta je htio postići tim”, kazao je Balić. Prema njegovom mišljenju, svi oni koji su do sada došli na Stari most nikada ga nisu pokušali skrnaviti.

Očit primjer kako se ljudi iz svijeta ponašaju prema mostu su Red bull Cliff Diving skokovi koji su se ljetos održali u Mostaru.

“Svi koji su postavljali skakaonicu i pripremali most za skokove toliko su vodili računa o svemu da ne bi došlo do bilo kakvog oštećenja. Sad dođe neko i usudi se da se igra sa nacionalnim spomenikom. To je za nas pravo poniženje”, kazao je Balić.

Lorens Listo, višestruki prvak u skokovima na glavu, dodao je kako se nada da je u pitanju nesporazum, te da je vozač greškom dospio na most.

“Saznao sam da je riječ o strancu. Nadam se da se radi o nesporazumu, jer ko bi se usudio na takvo što, ipak se radi o zaštićenom spomeniku. Svaki dan sam na mostu i primijetio sam da u večernjim satima skoro nikad nema policije. Lijepo bi bilo kada bi policijske patrole malo više obratile pažnju na zaštitu mosta”, kazao je Listo.

A povodom nesvakidašnjeg događaja oglasio se i ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije za UNESCO Adil Osmanović koji je osudio neodgovorno ponašanje vozača koji je automobilom pokušao preći preko Starog mosta u Mostaru.

“Pozivam sve nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti učine maksimum kako bi se spriječili događaji poput ovog u Mostaru. Očuvanje spomenika kulture zajednička je obaveza svih u Bosni i Hercegovini“, rekao je Osmanović.