Rok od 10 dana
11

Mostarci najavili da će trajno blokirati Uborak, policija spremna za intervenciju

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon što su mještani mostarskih naselja u blizini deponije Uborak dva sata držali blokirane prilaze za dovoz smeća, povukli su se i poručili vlasti da od borbe ne odustaju.

Predsjednik Udruženja "Jer me se tiče" Omer Hujdur ističe da se na ovaj način građani samoo bore za opstanak i štite sebe i svoje porodice koje žive na izvoru moguće ekološke katastrofe.

Borba za opstanak

"Današnjom blokadom smo željeli predstavnike vlasti i čitavu javnost upozoriti na ono što bi se moglo dogoditi. Ukoliko se ne završi ništa po pitanju pronalaska lokacije za 10 dana idemo na trajnu blokadu. Ovo smo samo poslali poruku da imamo snage za to i da se ne plašimo policije, suda niti bilo koga’", rekao je Hujdur za Klix.ba nakon deblokade deponije.

Nijaz Hodžić ističe kako građani nemaju izbora, jer problem koji se tiče, kako ističe, čitave regije odgovorne osobe ne doživljavaju ozbiljno.

Život tamošnjih stanovnika, kako naglašava, postao je nepodnošljiv, građani okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" svakodnevnim protestima upozoravaju širu javnost na to da prijeti ekološka katastrofa ne samo mještanima nego čitavom donjem slivu Neretve, ako se ne riješi.

"Mi smo upozoravali na sve moguće načine, ali izgleda da to ne dopire do odgovornih osoba", kaže Hodžić za Klix.ba.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Trajna blokada

On podsjeća da je deponija Uborak, prema dokumentaciji koju su građani predstavili javnosti, bila zatvorena 1989. godine, ali kako naglašava, poslije rata je opet otvorena.

"Od 2013. godine se zatvara stari Uborak, ali se otvara nova kaseta koja je imala uslovno neke dozvole, ali nikada kako treba", kaže Hodžić.

On ističe kako je i tada u građevinskoj dozvoli pisao da se ona izdaje uslovno, što smatra jasnim pokazateljem da ni tada nije bilo osnove za rad deponije.

"Pronašli smo brojne propuste za rad deponije koji traju od davnina pa je tako deponija bez ikakve dozvole radila i u periodu od 2013. do 2016. godine’", pojašnjava Hodžić.

Mještani ovoga puta, kako poručuje, neće dozvoliti da deponija ilegalno radi te ostaju odlučni u borbi za njeno izmještanje.

"Ako za deset dana ne bude rješenja, mi idemo u blokadu, pa neka rade šta god hoće", kaže Hodžić.

Podsjetio je da deponija Uborak radi ilegalno od 4. decembra 2019. godine, kada su građani počeli svakodnevno protestovati na tom lokalitetu.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Policija spremna

Tada su građani blokirali dovoz smeća, ali uz policijske snage 9. decembra 2019. nasilno je deblokiran dovoz smeća. Od tada se pod policijskom zaštitom svakodnevno dovozi smeće, a građani sve to promatraju uz mirne proteste i šalju poruke kako je ovaj problem alarmantan za šire područje.

Glasnogovornik policije HNK Ljudevit Marić za Klix.ba je kazao da su jutros protesti pred Uborkom bili mirni i da policija nije trebala intervenisati, ali da je uvijek spremna.

"Ako se dogodi blokada deponije Uborak, policija će raditi prema zakonskim odredbama, onako kako im se da naređenje", zaključio je Marić za Klix.ba