Protestno okupljanje
19

Mostarci ispred deponije Uborak: Blokirat ćemo dovoz smeća, više ne možemo trpiti

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mještani sjevernih mostarskih naselja okupljeni oko udruženja "Jer nas se tiče" su protestovali ispred deponije Uborak za čije se izmještanje bore godinama, te poručili predstavnicima vlasti da im je dosta i da se problem mora riješiti.

Član udruženja "Jer nas se tiče" Edhem Čustović ističe kako je današnje otkupljenje inicirano jučerašnjim požarom koji se desio na deponiji Uborak, nakon čega nije bilo nikakve reakcije nadležnih.

"Ako gradske vlasti ne preduzmu sve aktivnosti oko iznalaženje nove lokacije mi ćemo biti primorani da u narednom periodu izvršimo blokadu deponije. To je izgleda jedini način da se naši zahtjevi ispoštuju i da sjednemo za stol kako bi se riješio ovaj problem koji je prisutan već četiri do pet godina", kazao je Čustović.

Ističe da se jučerašnji požar desio jer se na staru plohu, gdje je prestalo odlaganje smeća prije 15 godina opet zadnjih 20 dana odlaže, a jučer se zapalilo, zbog čega je stanovništvo intervenisalo te pozvalo policiju i vatrogasce.

Član udruženja "Jer nas se tiče" Omer Hujdur tvrdi da se požar jučer desio izazvan nepažnjom rukovodilaca deponije, gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Mostara, jer su kako ističe, dozvolili deponovanje na tijelu deponije koja je zatvorena prije 15 godina.

"Ponovo su ugrozili sve građane Mostara i došli smo ovdje da kažemo da to više nećemo trpiti.U narednom periodu ćemo ovdje stati ponovno i blokirati deponiju, ako ne izađu direktno s rješenjem i kažu novu lokaciju i rješenje za deponiju", kazao je Hujdur.

On je također najavio podizanje krivičnih prijava protiv odgovornih za stanje deponije Uborak.

Mještani podsjećaju da njihova borba za izmještanje deponije Uborak traje godinama i da na sve načine upozoravaju na nemoguće uslove života u tom okruženju i potencijalnu ekološku katastrofu u čitavoj dolini Neretve, ako se adekvatno ne sanira ta deponija.