BiH
414

Mostarci imali priliku "obići svijet" za 80 minuta

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru, u okviru obilježavanja 53 godine postojanja UWC pokreta danas je na Španskom trugu upriličio program pod nazivom "Put oko svijeta za 80 minuta".

Program je sadržavao predstavljanje zemalja, tradicija i kultura učenika iz 60 zemalja svijeta.

Predstavnici svih zemalja postavili su štandove, koji su bili ukrašeni tradicionalnim jelima, pićima i običajima specifičnim za njihovo područje. Svi prolaznici imali su priliku dobiti pasoše i otići za štand zemlje koja im je najzanimljivija, a predstavnici te zemlje stavili bi im pečat u pasoš.

Valentina Mendoljević, direktorica Koledža u Mostaru, kazala je da se ove godine na manifestaciji predstavio rekordan broj zemalja.

"Prilike ovakvog karaktera jako su zanimljive građanima. Svi prisutni u 80 minuta imaju priliku upoznati kulturu i tradiciju nekih zaista egzotičnih i dalekih zemalja. Danas uz naše slavlje želimo da slave i naši građani", kazala je Mendoljević.

UWC Mostar je jedan od 15 UWC koledža na svijetu i jedini na području Balkana.

"Dolazim iz Mijanmara, države u jugoistočnoj Aziji koja se nalazi na obalama Bengalskog zaljeva i Andamanskog mora. Naše tradicionalno jelo je suha riba koju sušimo na poseban način. Također našu kulturu obilježavaju žičani instrumenti koje su naši preci ručno izrađivali još od davnina", kazala je Su Myat Noe.

Svojom tradicionalnom odjećom i ukusnim jelima pažnju su privlačili I predstavnici Libana Ahmed i Joun.

"Danas smo svojom tradicionalnom odjećom i hranom predstavili našu državu. Naša država je prepoznatljiva po nastojanjima da očuva svoje običaje i tradiciju, pa se prilikom šivanja tradicionalne nošnje vodi računa o mnoštvu detalja. Naša hrana je veoma začinjena, a najpoznatije tradicionalno jelo je zatar, tjestenina utopljena u začine i maslinovo ulje. Od slatkiša smo predstavili nekoliko vrsta baklave na koju danas niko nije ostao ravnodušan", kazali su studenti.