Zbog građana
7

Mostarci će privremeno deblokirati deponiju Uborak

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Mještani mostarskih naselja u blizini deponije Uborak okupljeni oko inicijative ''Jer nas se tiče'' dozvolit će da se gradsko smeće odlaže da spomenutu deponiju.

Podsjećamo, deponiju drže u blokadi od 22.februara.

Kako iz poručuju iz inicijative, deblokadu će izvršiti isključivo zbog građana koji trpe posljedice nerada nadležnih.

''Ne možemo dopustiti da svi građani Mostara i okoline nastave ispaštati zbog nesavjesnog gradonačelnika i nerada nadležnih koji se nisu pobrinuli za smeće na ulicama, za razliku od drugih općina'', poručuju iz inicijative ''Jer nas se tiče''.

No, odluka je privremena.

''Sada očekujemo hitno uključenje kantona i Federacije koje je i obećano, te potpisivanje naših realnih zahtjeva u što kraćem roku. U slučaju izostanka njihove reakcije, bit ćemo primorani ponovo blokirati nelegalnu deponiju na Uborku'', poručili su.

Mirna okupljanja se nastavljaju, zbog čega pozivaju sve građane i javnost da im pomognu u borbi za zdravlje koje im je, kako podsjećaju, ozbiljno ugroženo zbog deponije Uborak.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Podsjetimo, da su tokom 2019. godine mještani u nekoliko navrata blokirali Uborak, a odlagalište je posljednji put blokirano 22. februara. Zbog toga je došlo do zatrpavanja gradskih ulica smećem.