Čeka se parlament
5

Mostarci će ponovo blokirati Uborak: Deponija radi ilegalno

R. D.
Neizdavanje nove okolišne dozvole mostarskoj deponiju Uborak dodatno je uvjerilo građane i aktiviste da je zakon na njihovoj strani. Građani čekaju narednu sjednicu Federalnog parlamenta, a ako se odlaganje otpada nastavi uslijedit će ponovna blokada.
Da deponija u sjeverno od grada radi ilegalno više nam je puta kazivao Nijaz Hodžić, neformalni lider građanske inicijative koja traži zatvaranje Uborka.

"Niti jedan papir koji oni imaju nije ispravan jer su ga izdale institucije koje za to nisu nadležne. U rješenje o neizdavanju okolinske dozbvale jasno su specificirane sve nepravilnosti u radu, kao i razlozi zbog kojih ova deponija više neće moći dobiti potrebna odobrenja", kaže nam Hodžić te navodi širenje okolnih naselja, blizinu škole, ambulante...

U rješenju se navodi kako je okolišnom dozvolom iz 2014. godine propisano je da na ovoj deponiji može biti zbrinjavan samo kruti komunalni otpad, ali je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da su odlagane i druge vrste otpada.

"Iako im je odbijen zahtjev za izdavanje okolišne oni i dalje nastavljaju da rade i radili su i danas. Federalni parlament bi trebao na svom narednom zasjedanju 24. i 25. septembra kao jednu tačku dnevnog reda imati pitanje deponije Uborak. Mi ćemo uzeti učešće u toj raspravi, a dan ranije ćemo imati i jedno protestno okupljanje", najavlju je Hodžić.

Nakon neizdavanja okolišne dozvole građani očekuju naredne korake nadležnih, a to je prije svega inspekcijsko zatvaranje deponije.

"U slučaju da se to u najkraćem roku ne desi mi ćemo biti primorani blokirati deponiju", zaključuje Hodžić.

Deponija Uborak gorući je problem već desetak godina, a sve je eskaliralo u junu kada su je mještani držali u blokadi 11 dana. Blokada Uborka dovela je Mostar na rub ekološke katastrofe, a dogovor koji je postignut garantovao je mještanima da će nadležni krenuti u pronalazak nove lokacije za deponiju, kao i odlaganje otpada u skladu s najstrožim propisima.