Građani ne odustaju
8

Mostarci blokirali deponiju Uborak, na terenu jake policijske snage

G. Š.
Foto: Inicijativa "Jer nas se tiče"
Stanovnici sjevernih mostarskih naselja okupljeni oko građanske inicijative "Jer nas se tiče" jutros su blokirali deponiju Uborak protiv koje se godinama bore uz tvrdnje da radi bez važećih dozvola. Na terenu su i jake policijske snage.

"Ova odluka uslijedila je nakon nastavka ignorantskog odnosa mostarskih gradskih vlasti prema problemu deponije smrti i svojevrsnoj ekološkoj bombi koja direktno ugrožava živote desetine hiljada građana", ističu iz građanske inicijative.

Odlučni da ustraju u svojoj borbi oni zahtijevaju urgentno zatvaranje deponije Uborak i njeno izmještanje na novu lokaciju.

Posljednji put kada su se odlučili na ovaj radikalni način tražeći rješavanje ovog gorućeg pitanja, u decembru 2019. godine, kako podsjećaju, policija ih je napala, tukla i kažnjavala.

Tvrde da su kažnjeni jer su branili osnovna ljudska prava koja su svakom stanovniku grada Mostara i okoline uskraćena, prava na čist zrak, vodu i životnu sredinu.

Poručuju da ih zastrašivanje neće pokolebati u njihovoj borbi jer se, kako ističu, bore za opstanak.

Punu podršku udruženju građana "Jer nas se tiče" i svim građanima i građankama Mostara i okoline u borbi za njihove i živote generacija koje dolaze iskazala je Fondacija Atelje za društvene promjene , uz poruku da je Grad Mostar na potezu. Uz podrška stanovnicima bjelopoljske kotline poručuju da "nelegalna deponija Uborak mora biti zatvorena!".

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić u zajedničkoj izjavi su jučer poručili da je gradska uprava uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi, da je Inicijativa ta koja opstruira proces i kako neće dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju.

Istaknuli su kako je apsurdno da se Inicijativa zalaže za zatvaranje odlagališta, a zapravo taj proces odugovlači svojim tužbama, te ih optužili da ove aktivnosti provode u političke svrhe.

Uoči ove blokade su najavili da će Grad Mostar iskoristiti sve pravne mogućnosti da se u gradu održe red i zakonitost.