Mostarska rošomonijada
138

Mostarac koji je u ratu ostao bez roditelja ipak neće biti izbačen na ulicu

G. Š.
Arnel Šehić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Arnel Šehić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon što je portal Klix.ba objavio priču o Arnelu Šehiću iz Mostara koji je u ratu ostao bez oba roditelja sa bolesnom sestrom da će u ostati bez krova nad glavom jer je nestao sa spiska za dodjelu stanova, digla se šira javnost propitujući taj slučaj.
Tim povodom su nas kontaktirali i iz Gradske uprave Mostara kako bi nas obavijestili da Šehić neće biti izbačen na ulicu kao nijedan drugi od stanara Bafo naselja niti će se zgrade u kojim oni žive rušiti dok se ne nađe za njih neko novo rješenje.

Načelnik odjela društvenih djelatnosti Grada Mostar Božo Ćorić kaže kako Grad Mostar neće dozvoliti da bilo ko završi na ulici, a posebno onaj kome je grad prethodno osigurao smještaj i da nikad nije planirano stambene objekte rušiti dok se ne nađe drugo rješenje za ljude koji u njima žive.

Amer Đulić koji koordinira raspodjelu stanova u naselju Bafo, a lično je Šehiću kazao da nije prošao komisiju i da ga nema na spisku za dodjelu stanova, nam pojašanjava kako je cijeli problem najvjerovatnije uzrokovala nedovoljno dobra komunikacija, pa su stanari zaključili da će završiti na ulici.

"Arnel Šehić nije na spisku za ove stanove koji su već dodijeljeni što ne znači da neće biti na nekom drugom ili čak dobiti stan u nekoj od ovih zgrada koje imamo ako neko odustane", kazao je te pojasnio da su spiskove formirali prema prioritetima, tako da su se stanovi dodijelili onima koji su stanovali u najlošijim objektima.

Tvrdi di da su svi koji su dobili stanove bili u težem položaju od Šehića ali da to ne znači da se neće iznaći rješenje i za njega, u nekom drugom aranžmanu.

Međutim Arnela Šehića koji 15 godina čeka stambeno rješenje naša vijest da se zgrada neće rušiti i da će se Grad za njega pobrinuti nije nimalo obradovala, jer kako objašnjava nije više uopće bitno hoće li se zgrada rušiti ili neće, nego je poenta u tome da on kao dijete koje je ostao u ratu bez oba roditelja nije prioritet nigdje nikada nikome.

"Ja sam se naslušao lažnih obećanja, a ako je veći prioritet par sa pudlicom, nego dijete koje je u ratu ostalo bez oba roditelja, neka im bude tako. Ja sam davno izgubio nadu da ću ikada išta dobiti u ovoj državi, pa čak i ono što zaslužujem. Čekam od kad znam za sebe da ostvarim neko pravo i stvarno sam umoran od svega, a sad bih još trebao biti zahvala što me opet imaju u vidu i što trebam opet čekati da mi se stambeno pitanje riješi. Moj sin je godinu dana stariji nego što sam ja bio kad sam ostao bez roditelja, toliko o mom čekanju za koje trebam još biti strpljiv" rekao je Mostarac ogorčen pokušajem da se njegova situacija javnosti opravda.

Podvlači da je pola njegove familije dalo živote za ovu zemlju, a da on nije prioritet za posao ni za stan, pa time ni za život u domovini, navodeći kako to objašnjava stanje društva u kojem živi.