|

Mostar zatrpan tonama smeća: Blokirana deponija Uborak, vlast ne čini ništa

Mostar zatrpan tonama smeća: Blokirana deponija Uborak, vlast ne čini ništa
126
Piše: R. D.
13.6.2019. u 20:41
84
komentara
126

dijeljenja
1/9 Foto: R. D./Klix.ba
2/9 Foto: R. D./Klix.ba
3/9 Foto: R. D./Klix.ba
4/9 Foto: R. D./Klix.ba
5/9 Foto: R. D./Klix.ba
6/9 Foto: R. D./Klix.ba
7/9 Foto: R. D./Klix.ba
8/9 Foto: R. D./Klix.ba
9/9 Foto: R. D./Klix.ba
Četvrti dan blokade deponije Uborak rezultirao je potpunom zatrpanošću Mostara smećem. Vlast koja ne rješava probleme deponije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao da priželjkuje podjele građana na one koji podržavaju blokadu deponije i one kojima tone smeća ispred vlastitog praga predstavljaju najveći problem.
Sedmica je počela blokadom deponije Uborak, a učinili su to građani sjevernih mostarskih naselja koji bar deset godina upozoravaju na probleme ispred vlastitog praga.Situacija je posebno zakomplicirana kad se saznalo kako je na deponiju nelegalno odloženo i šest tona opasnog mulja s novoizgrađenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Još prije dvije sedmice Mreža Naše društvo upozorila je javnost kako mostarska vlast krije da u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda se nalazi opasni mulj u kojem su pronađeni opasni spojevi, a posebno zabranjeni bojni otrov piralen.

Nakon blokade deponije koja traje i četvrti dan mostarska komunalna preduzeća počela su odlagati otpad na ilegalne deponije, da bi nakon napisa medija odustala od toga i potpuno prestala odvoziti smeće. Situacija već danas izgleda jako loše, gradom se širi nesnosan smrad, a situaciju dodatno pogoršavaju visoke temperature.Novonastalu situaciju prvi su problematizirali u mostarskoj organizaciji SDP-a kazavši da ne treba blokirati deponiju već uzrok problema Gradsku upravu Grada Mostara. Iako jasan i pragmatičan stav kao da inicira nove podjele u Mostaru, na one koji podržavaju blokadu deponije i one kojima smeće ispred vlastitih vrata predstavlja problem preko kojeg ne mogu proći.

Vlast, ona od koje se očekuje reakcija, šuti i čeka nalaze nekih od analiza, vjerovatno vjerujući da će problem lakše rješavati kad se narod zabavi nekom drugom temom.
Prijavi grešku


Komentari (84)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...