Decenijska gradnja
67

Mostar za obnovu Saborne crkve izdvojio pola miliona KM, prije inflacije planirano pet puta više

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Grad Mostar je iz Budžeta za 2023. godinu izdvojio pola miliona KM za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, koja se obnavlja već više od decenije u skladu s prilivom sredstava koja su iz tog grada do sada bila na puno manjem nivou.

Predstavnika srpske zajednice i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević je izrazio zadovoljstvo što je Gradska uprava prilikom kreiranja budžeta za ovu godinu našla način da pomogne izgradnju Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru s pola miliona maraka, navodeći kako će to značajno pomoći u izgradnji crkve koja je jedan od simbola Mostara.

Također je izrazio nadu i da će gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Vijeća Salem Marić aktivno biti uključeni u daljnji proces obnove, te pomoći u traženju novca s viših nivoa vlasti, da se jedini veliki vjerski objekt u BiH koji nije obnovljen, konačno i završi.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić je za Klix.ba u januaru kazao kako da se srpska zajednica opredijelila da se prvo napravi fasada i osvjetljenje kako bi Mostar izgledao ljepše, te da je unutrašnji radovi nisu ni do pola završeni i da je prije inflacije nedostajalo 2,5 miliona KM.

Naglasio je tada, da je u obnovu Saborne crkve uloženo mnogo truda i sredstava, ali da se nakon više od decenijske gradnje ni danas ne može govoriti o okončanju radova, jer nemaju osigurana sredstva za kontinuiran rad, što mnogo otežava i poskupljuje sam proces izgradnje.

"Grad Mostar svake godine izdvoji značajan dio sredstava u okviru budžeta kojim raspolaže, ali ne može sam obnovi crkvu, kao ni naša eparhija. Međutim, kad bi se svi odnosili prema ovom hramu kako se treba odnositi prema nacionalnom spomeniku i zauzeli svi nivoi vlasti od gradskih, kantonalnih, entitetskih do državnih, sigurno bi bila veća pažnja na Sabornoj crkvi i samih stranaca i to više ne bi bio nerealan projekt. Sad ovakav kakav jeste uz pomoć Grada Mostara koju imamo nije realno očekivati bilo kakve prognoze o završetku", rekao je Kojić ranije za Klix.ba.

Obnova Saborne crkve u Mostaru je počela 2010. godine i do sada je u nju uloženo preko osam miliona maraka. Više od 80 posto sredstava izdvojile su Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije, a crkva je zidana kamen po kamen, kao što je građena i 1873. godine.

Saborna crkva Svete Trojice do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, a srušena je i do temelja spaljena sredinom 1992. godine i do danas niko za to nije odgovarao.

Nacionalni je spomenik kulture BiH i uz Stari most jedan od simbola Mostara, te se nalazi u nultoj zaštiti kao spomenik UNESCO-a.