BiH
0

Mostar uskoro uvodi moderni sistem naplate parkiranja

FENA
Gradsko vijeće Mostara na današnjoj je sjednici usvojilo niz zaključaka koje se odnose na postupak uvođenja sistema naplate i parkiranja u tom gradu.

Preliminarnu studiju o tom projektu izradilo je poduzeće Zagrebparking, a finansirao ju je Grad Zagreb o svom trošku kao znak prijateljstva između dva grada.

Po riječima gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, realizacijom spomenutog projekta uvela bi se naplata parkinga po najsavremenijim standardima, a visina naplate ovisila bi o parkirnim zonama koje će se naknadno odrediti.

Napomenuvši da bi trebalo oko 4,5 miliona maraka za uvođenje sistema naplate, Bešlić je kazao da bi se u vrlom kratkom roku ta investicija isplatila, te da bi se u prvoj fazi realiziranja tog projekta uposlilo oko 140 ljudi, a što bi riješilo i dio problema viška uposlenih u gradskoj administraciji.

Gradonačelnik Mostara kazao je također da će se ovim projektom ići i prema Svjetskoj banci kako bi i ta institucija pomogla u njegovu financiranju.

Vijećnici su pozdravili spomenuti projekt, istaknuvši da je bilo krajnje vrijeme za početak rješavanja saobraćaja u Mostaru.