BiH
0

Mostar: Uručena laboratorijska oprema za dijagnosticiranje HIV/AIDS-a

FENA
Svečanom ceremonijom u Kliničkoj bolnici Mostar danas je predstavnica Ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Christina McNab ovoj zdravstvenoj instituciji uručila laboratorijska oprema za dijagnosticiranje HIV/AIDS-a.

Tom prigodom u izjavi za novinare koordinator za HIV/AIDS pri Federalnom ministarstvu zdravstva dr. Zlatko Čardaklia kazao je kako se dobivenom laboratorijskom opremom Klinička bolnica Mostar svrstava u zdravstvene centre koji mogu liječiti oboljele od AIDS-a.

Čardaklia je kazao kako je UNDPBiH, kao primarni primalac projekta Koordinirani državni odgovor na HIV/AIDS i tuberkulozu u ratom pogođenim i iznimno stigmatiziranom okruženju financiranog od Globalnog Fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije osigurao sredstva za nabavku spomenute opreme.

Po njegovim riječima, vrijednost je laboratorijskih instrumenata oko 120 000 konvertibilnih maraka a uz opremu, testove, infrastrukturu, budući da moraju biti adaptirane i prostorije za rad, vrijednost donacije iznosi oko 250 000 konvertibilnih maraka.

Govoreći o zaraženim virusom HIV-a u BiH Čardaklia je kazao kako je registracija zaraženih započela 1986. godine i da su od tada do danas registrirane 133 osobe zaražene spomenutim virusom.

Po njegovim riječima, brojka od 133 registrirana pacijenta obuhvaća one osobe koje su se javili i kod kojih je ustanovljeno da su zaraženi. Međutim, na onsnovi nekih parametara, u BiH bi moglo biti oko 400 osoba zaraženih virusom HIV-a.

"Ova oprema vrlo značajna za cijelu županiju jer će biti na dobrobit svih njezinih građana. Stoga zahvaljujem donatorima u ime Vlade HNŽ-a i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi", kazao je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije Luka Faletar.