Prigodno
81

Mostar ukrašen za praznike, za dekoraciju potrošeno 30 hiljada KM

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Mostar će praznike čekati okićen kako je to bio običaj i prošlih godina, a za ovu svrhu izdvojeno je 30 hiljada KM. Svjetlećom dekoracijom koja se još postavlja bit će ukrašen potez od Fejićeve ulice, Musale, preko Španskog trga do Rondoa, sve dalje do Katedrale. Na Rondou su postavljene i prigodne jaslice.

"Rondo je tačka na koju sam se skoncentrisala", kazala nam je Marica Raspudić, stručna savjetnica za urbani mobilijar i dekoraciju u Službi za komunalne poslove Grada Mostara.

"Za prazničnu dekoraciju Grad Mostar je izdvojio tridesetak hiljada KM. Još od devedesetih grad nabavlja dekoraciju, a mi je i sad koristimo. U zadnjih desetak godina svaki put smo dokupljivali bijelog svjetla. Cilj koji sam ja postavila u okviru ovog projekta je da se potez od Fejićeve ulice od Rondoa, kao neka žila kucavica, kao urbana slika grada, osvjetljava toplim bijelim svjetlom", objašnjava Raspudić.

Svake godine se dokupi svjetlećeg materijala u vrijednosti od desetak hiljada KM.

"Ne znam šta građani misle, ali vjerujem da za naše uslove sve ovo pristojno izgleda", kaže nam Marica Rapudić, napominjujući da adventski vijenac na Rondou nije postavio Grad Mostar, već organizatori Adventa.

Kao i sveke godine na Rondou su postavljene božićne jaslice.

"Grad Mostar tradicionalno postavlja jaslice na Rondu, tri hiljade KM platimo komunalnom preduzeću za izgradnju kućice i postavljanje figura. Ove godine jaslice izgledaju slično kao i prošle, samo je Sveta obitelj upriličena od figura iz našeg depoa, a ne kao prošle godine kad su bili kamena skulptura", kazala je Raspudić.