Mostar: Ukinuta presuda u slučaju dvije škole pod jednim krovom jer se djeca i roditelji nisu žalili

F
FENA
19.6.2013. u 19:36
78
29
Mostar: Ukinuta presuda u slučaju dvije škole pod jednim krovom jer se djeca i roditelji nisu žalili
78
Mostar: Ukinuta presuda u slučaju dvije škole pod jednim krovom jer se djeca i roditelji nisu žalili
Kantonalni sud u Mostaru uvažio je žalbu te donio rješenje kojim se odbacuje prvostepena presuda Općinskog suda Mostar iz aprila 2012. godine, prema kojoj pojava "dvije škole pod jednim krovom" diskriminira djecu.
Općinski sud u Mostar prošle je godine presudio u korist tužitelja - udruženja "Vaša prava BiH", koja je tužila Ministarstvo prosvjete Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i osnovne škole u Stocu i Čapljini u kojima se odvija zasebna nastava za hrvatsku i bošnjačku djecu.

Taj sud je prvostepenom presudom naložio ukidanje prakse "dvije škole pod jednim krovom" i zatražio uvođenje jedinstvene integrirane obrazovne ustanove s jedinstvenim nastavnim planom i programom.

Međutim, vijeće Kantonalnog suda Mostar, u sastavu Zoran Krtalić kao predsjednik vijeća, te Vjera Puhalo i Angela Pušić kao članovi vijeća, uvažilo je žalbu tuženih škola i kanatonalnog ministarstva te u potpunosti odbacilo prvostepenu presudu.

"Suština svih žalbi tuženih je da je tužbeni zahtjev nejasan i neodređen, te da bi takva presuda bila neizvršiva, da je tužba podnijeta neblagovremeno, da tužitelj nije aktivno legitimiran na podnošenje tužbe, te da tuženi nisu pasivno legitimirani, da ne postoji nikakva diskriminacija i da bi tužbeni zahtjev, ako se ne odbaci zbog procesnih razloga, trebalo odbiti kao neosnovan", navodi se u obrazloženju Kantonalnog suda u Mostaru.

Kako dalje stoji u obrazloženju, roditelji, djeca ili nastavnici nisu se obratili tužitelju i zatražili zaštitu jer su diskriminirani, čime nije ostvaren osnovni uvjet za vođenje postupka.

"Djeca se ne upisuju sama u osnovne škole, već to u njihove ime rade njihovi roditelji. Sigurno je da upravo roditelji, iz vlastitih iskustava, shvatanja i stavova imaju određena strahovanja po sigurnost svoje djece i upisuju ih u onu školu za koju smatraju da će im pružiti sigurnost. Iz stanja spisa se vidi da svi tuženi u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti nastoje nadići postojeće probleme i stvoriti što normalnije uvjete za odvijanje nastave u školama", tvrdi se u obrazloženju kantonalnog suda u Mostaru.

Sud ne opravdava trenutno stanje u HNK-u, navodi se dalje u obrazloženju, ni u pogledu "dvije škole pod jednim krovom", ali je činjenica da tužitelj ne može željeti bolje uvjete školovanja u tuženim školama i biti veći zaštitnik prava učenika nego što su to njihovi roditelji, koji mu se nisu obratili za zaštitu prava svoje djece.

Kantonalni sud u Mostaru, također, navodi kako "Sud nije dužan rješavati političke probleme, a zahtjev tužitelja, onako kako je postavljen, nadilazi okvire tužbenog zahtjeva i najviše spada u domenu političkog problema".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: