BiH
0

Mostar: Učenici pozivaju nadležne da riješe problem smeća u gradu

FENA
Učenici i profesori Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWCiM) obilježili su danas "Dan okoliša/Enviromental Day" tako što su na Španjolskom trgu u Mostaru organizirali potpisivanje peticije kojom žele potaknuti uvođenje sustava razvrstavanja i recikliranja otpada na području Mostara.

U izjavi za FENU učenica Melisa Jašarević kazala je kako je cilj peticije implementacija sustava za odvoz smeća te odvod otpadnih voda za grad Mostar.

"Kao građani Mostara, jako smo zabrinuti za stanje u gradu. Na ulicama se nalaze gomile otpada i smeća i to je ono što daje ružnu sliku o našem gradu, a tu je i nepodnošljivi smrad koji se oslobađa raspadanjem toga smeća. Za nas, kao stanovnike ovoga grada, trenutno je stanje neprihvatljivo, ali također i za posjetioce koji će dolaziti u vrijeme turističke sezone", istaknula je Jašarevićeva.

Želimo da se naš otpad sakuplja, reciklira i odlaže na pravilan način kako bi se stanje u gradu poboljšalo, stoga pozivamo nadležne institucije da riješe ovaj problem s obzirom na to da dolaze topliji dani, pa će stanje biti sve gore", kazala je Jašarevićeva.

Dan okoliša učenici će obilježiti i drugim aktivnostima, uz ostalo organiziranjem diskusija u školi te čišćenjem otpada oko Gimnazije i šire.

Po riječima učenice Arnele Memić, uz peticiju, učenici će ići kroz grad i razgovarati s ljudima o problemima u prirodi, posebice u svezi sa smećem i odlaganjem otpada, organizirat će se čišćenje oko Gimnazije te će biti upriličena diskusija o tome što učenici kao mladi ljudi mogu uraditi da potaknu vlast da se počne baviti ovim problemom.

U sklopu obilježavanja Dana okoliša, u velikoj dvorani Omladinskog kulturnog centra "Abrašević", u 15 sati bit će upriličeno i javno predavanje kojega će održati Jan Gustav Strandenaes, član UN-ovog Povjerenstva za održivi razvoj i viši politički savjetnik nevladine organizacije "The Northern Aliance for Sustainbility".