BiH
0

Mostar: U jednom dijelu grada Dan nezavisnosti, u drugom karneval

Anadolija
U organizaciji Kluba vijećnika Bošnjaka u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je obilježen Dan nezavisnosti BiH u  istočnom dijelu Mostara, dok je u zapadnom dijelu grada održan tradicionalni karneval mostarskih mažoretkinja.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mostarskim Šehitlucima, brojne delegacije su odale poštovanje šehidima i poginulim borcima Armije RBiH tokom agresije na ovaj grad. Među njima su bili predstavnici Kluba Bošnjaka u kantonalnoj Skupštini, predstavnici boračkih populacija, učenici osnovnih škola i studenti Univerziteta "Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Okupljenima se obratio Šerif Špago, jedan od proslavljenih mostarskih ratnih komandanata. Špago je podsjetio na događaje koji su prethodili raspisivanju referenduma za suverenost i nezavisnost Bosne i Hercegovine. 

"Time je BiH, u skladu sa historijskim činjenicama njenog hiljadugodišnjeg postojanja, njene antifašističke borbe, demokratskih odluka ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, prosperitetnog razvoja, međunarodno priznata i stekla potpunu državnost i suverenost i međunarodno pravni subjektivitet“, podsjetio je Špago.

Mažoretkinje i karneval

U organizaciji Mostarskih mažoretkinja, u saradnji sa dječijim vrtićima i hrvatskom glazbom, ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" u zapadnom dijelu Mostara održana je tradicionalna manifestacija Dani karnevala.

"Meni je zaista drago da  ćemo i ove godine napraviti karnevalsku povorku. Danas imamo puno štrumfova, klaunova i mislim da će ova vesela povorka uspjeti usrećiti Mostarce bar na jedna dan“, istakla je Anja Puhalo, voditeljica i koreografkinja Mostarskih mažoretkinja. 

Radovi na zapaljenoj zgradi Kantonalne vlade

Brojne ugostiteljske radnje i sjedišta privrednih subjekata u istočnom dijelu Mostara okićeni su zastavama BiH, dok u zapadnom dijelu grada zstava BiH nije bilo čak ni na zgradama državnih institucija. Na nedavno zapaljenoj zgradi kantonalne vlade radnici i danas izvode sanacione radove, prenosi dopisnik agencije Anadolija.