BiH
0

Mostar: Trenutak otkrivanja Starog mosta

NINA
Peti sastanak Organizacijskog odbora za svečano otvaranje obnovljenog Starog mosta i stare jezgre grada Mostara održan je jučer, a nakon sastanka Koordinacijski tim za implementaciju obnove Starog mosta održao je prezentaciju cjelokupnog projekta obnove.

U današnjem broju Dnevni list donosi pojedinosti ceremonije otkrivanja Staroga mosta. Prema pisanju tog lista, na samo otvaranje Starog mosta, prema programu ceremonije otvaranja, luk mosta bit će omotan specijalnom bijelom tkaninom, tako da s vanjske strane izgleda kao živa skulptura u prostoru nad Neretvom.

Ispod dugih platnenih traka, kojima je most pokriven od pogleda promatrača, nalazit će se oko stotinu mladih obučenih u stilizirane folklorne kostime BiH. U trenutku otvaranja Starog mosta, stotine ruku pokidat će konope s platnenim trakama koje će pasti u rijeku Neretvu, otkrivajući Stari most.

Trake će prihvatiti lađari na rafting čamcima i kajacima, a cijelo vrijeme trajat će spektakularni svjetlosni performance uz hiljade raznobojnih balona.

Kako je jučer kazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora, tokom manifestacije otvaranja predviđeno je i obraćanje predstavnika Europske komisije, Ujedinjenih naroda i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a također na sam dan otvaranja Starog mosta planira se održati politički dijalog na visokoj razini na kojem bi se govorilo o suživotu civilizacija, uspostavi povjerenja kao i samoj manifestaciji.