Višedecenijski projekt
79

Mostar traži 12 miliona eura kredita za sportsku dvoranu, Kordić završetak najavio u svom mandatu

G. Š.
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je da za mjesec očekuje aktivnosti na sportskoj dvorani u Mostaru, čija je izgradnja započela prije više od tri decenije, i da će je završiti za svog mandata.

Kordić je ovo rekao nakon što je Gradsko vijeće Mostara dalo zeleno svjetlo za kreditno zaduženje od 12 miliona KM.

"Dobili smo 3.5 miliona KM u Federalnom budžetu za Grad Mostar namjenskih sredstava za nastavak izgradnje. To bi po našim procjenama moglo biti dovoljno za početak nastavka radova i već u direkciji za izgradnju sportske dvorane arhitekti i inženjeri rade na izračunu onoga šta možemo napraviti sa 3,5 miliona KM. A to će krenuti vrlo skoro jer imamo živ ugovor s izvođačem koji je svojevremeno radio na sportskoj dvorani. Tako da je očekivati čak i u sljedećih mjesec dana da ćemo imati neke aktivnosti na dvorani" kazao je mostarski gradonačelnik.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Paralelno s tim se, kako naglašava, išlo u traženje odobrenja za kreditno zaduženje kod Razvojne banke vijeća Evrope u iznosu od 12 miliona eura za što je danas zeleno svjetlo dalo i Gradsko vijeće Grada Mostara, tako da se može krenuti u proceduru.

Taj dokument, kako pojašnjava, sada ide prema Vijeću ministara BiH s obzirom na to da se radi o projektu od državnog interesa, kako bi i oni dali zeleno svjetlo, jer godinama taj projekt stoji kao takav na državnom nivou. Potom će se svi potrebni dokumenti uputiti prema kreditoru za odobravanje sredstava.

"Do tada očekujemo da ćemo dobiti izvješće iz Beča o novom eventualnom izgledu ili starom izgledu s tehničkim rješenjima sportske dvorane. A za očekivati je do kraja ljeta da imamo i jednu i drugu proceduru završenu. Razvojna banka vijeća Evrope ima svoje kvartalno zasjedanje gdje razmatraju kreditne zahtjeve o pojedinom investitoru, tako da je za očekivati da do kraja godine imao posloženu tehničku priči oko dvorane. Ako bude sve išlo kako treba sljedeće godine bi mogli konačno krenuti u završetak sportske dvorane u Mostaru i ja bi bio presretan da uspijemo do kraja mandata, a mislim da je ovaj put realno to jer smo vrlo ozbiljno pristupili tom problemu i nismo ga vezali uz neke druge projekte", objašnjava Kordić.

Ističe kako u realizaciji ove priče Mostar ima nevjerojatnu podršku i Međunarodne zajednice navodeći kako tome u prilog govori čvrsto obećanih 9,5 miliona eura grant sredstava, što je dobra šansa da se konačno završi višedecenijski projekt u najvećem gradu na Neretvi.