BiH
15

Mostar: TIKA darovala zimsku odjeću za 220 djece

Anadolija
Mostar (Foto: Arhiv/Anadolija)
Mostar (Foto: Arhiv/Anadolija)
Na inicijativu udruženja "Osmijeh jetima“, Turska agencija za saradnju u koordinaciju (TIKA) danas je u Mostaru podijelila 220 paketa sa zimskom odjećom i obućom djeci s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona. Poklone djeci bez jednog ili oba roditelja uručili su dr. Zulkuf Oruč, direktor TIKA-e za BiH, mostarski muftija Seid ef. Smajkić i konzul Republike Turske u Mostaru Tolga Bermek.

Ovo je drugi program ovakve vrste kojeg je TIKA realizirala na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prošle godine su djeci poklonili sportsku odjeću, ruksake i patike. Projekat je realiziran iz njihovog sektora obrazovanja i edukacije. Cilj ovog projekta, kako je kazala Merima Đono, predsjednica udruženja "Osmijeh jetima“, je olakšati samohranim majkama ili očevima kućni budžet, kako se djeca ne bi osjećala drugačije u odnosu na djecu koja imaju oba roditelja.  

Đono je novinaru AA potvrdila nezainteresiranost domaćih zvaničnih institucija za ovu kategoriju djece.

"Svi znamo u kakvom se teškom ekonomskom položaju nalazi naš kanton. Domaće zvanične institucije ne pomažu ovu kategoriju djece, nikakvim dječijim nadoplatcima, niti nekim vidovima pomoći samohranima majkama, koje su uglavnom nezaposlene“, kazala je Đono.

Ona se srdačno zahvalila konzulu Republike turske u Mostaru Tolgi Bermeku koji je pomogao realizaciju ovog projekata, Turskoj agenciji za saradnji i koordinaciju i cijelom turskom narodu.

"Ova djeca već sada znaju cijeniti bratsku podršku, a kad porastu znaće uzvratiti iskrenim bratstvom između dva naroda“, zaključila je Đono.

Konzul Republike Turske u Mostaru Tolga Bermek u izjavi za agenciju Anadoliju istakao je lično zadovoljstvo i sreću što je pomogao u realizaciji ove pomoći. Bermek je naglasio kako Republika Turska pridaje veliku važnost dobrobiti društva u Mostaru, a da TIKA u tom smislu radi veliki posao na realizaciji tog cilja.

"Ovaj projekat je dobar pokazatelj saradnje sa institucijama i udruženjima u Mostaru i želimo ga u tom svjetlu i nastaviti“, istakao je Bermek.

TIKA je do sada su u Mostaru realizirala nekoliko kapitalnih projekata: opremanje labaroatorija na Univerzitetu Džemal Bijedić, opremanje Srednje mašinsko-saobraćajne škole, izgradnju zgrade Karađoz-begove medrese itd.

"Projekat saradnje sa udruženjem 'Osmijeh jetima' ima dvije dimenzije. Jedna se odnosi na njihovo obrazovanje, a druga na pomoć u odijevanju“, u izjavi za AA kazao je direktor TIKA-e za BiH Zulkuf Oruč. 

On je posebno akcentirao da pomoć djeci okupljenoj oko udruženja "Osmijeh jetima“ ima isključivo narav pomoći u njihovoj edukaciji i samopouzdanju. Oruč nije želio komentarisati odnos domaćih zvaničnih institucija prema ovoj kategoriji djece.

"Mi na ovu djecu gledamo kao da su naša i želimo da im pružimo najveću pažnju, kao što bi pružili vlastitoj djeci u Turskoj“, naglasio je Oruč.