Mostar: Taksi prijevoznici od vlasti traže rješavanje dugogodišnjih problema

Piše: A. B./Klix.ba
18.12.2015. u 18:32
0
3
Mostar: Taksi prijevoznici od vlasti traže rješavanje dugogodišnjih problema
0
Mostar: Taksi prijevoznici od vlasti traže rješavanje dugogodišnjih problema
Na inicijativu taksi prijevoznika u Federaciji BiH i predstavnika Udruženja taksi prijevoznika iz grada Mostara danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na kojem su samostalni taksi prijevoznici iznijeli svoje dugogodišnje ali i nove probleme s kojima se suočavaju.
Taksisti su nezadovoljni nelojalnom konkurencijom pravnih osoba koje se bave ovakvom djelatnošću, zatim zbog izdavanja odobrenja za obavljanje taksi djelatnosti od strane Gradske uprave grada Mostara, masovne pojave taksi prijevoznika na ulicama grada Mostara i nedovoljno postupanje nadležnih institucija kada su u pitanju kontrole nadzora obavljanja taksi djelatnosti.

Junuz Marić, predsjednik Udruženja samostalnih taksi prijevoznika Mostar, kazao je kako su se problemi samostalnih taksista udvostručili otkako su se počele mahom otvarati taksi firme te su samostalni taksisti time ugroženi.

"Glavni problem o kojem smo danas raspravljali je plaćanje taksi stajališta koje je u odnosu na ostale gradove mnogo veće. Mjesečno plaćamo 100 maraka, dok taksisti iz Sarajeva plaćaju 20 maraka", kazao je Marić.

Smail Bašić, sekretar Udruženja taksi prijevoznika iz Federacije BiH, kazao je kako u Mostaru postoji niz nepravilnosti posebno kada se radi o cijenama prijevoza.

"Nigdje u Evropi nema da se vozi bez starta ili da je cijena pređenog kilometra 0,70 feninga do jedne marke. Takve stvari će se morati riješiti, a čini mi se da smo sad konačno dobili naznake mogućih rješenja", kazao je Bašić.

Prema njegovim riječima slične probleme imalo je Sarajevo posebno kada su u pitanju nelegalni taksisti.

"Problem smo riješili u martu prošle godine putem Zakona o cestovnom prijevozu kantona. Tržili smo da sve odluke vezane za obavljanje taksi djelatnosti donose Skupština KS a ne ministri koji su to prije radili. Istu stvar napravili smo i u Bosansko-podrinjskom kantonu a sad radimo sa Zeničko-dobojskim te se nadamo da će se sve to riješiti i u Mostaru", dodao je Bašić.

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara kazala je kako će se uskoro pronaći rješenja za samostalne taksiste.

"Udruženje samostalnih prijevoznika grada Mostara će nadležnom odjelu za Urbanizam i građenje podnijeti prijedloge i sugestije na urađeni plan razmještaja taksi stajališta za 2016. godinu. S obzirom da je prijedlog razmještaja za 2015. godinu izazvao određene probleme kada je u pitaju dodjela taksi stajališta, a pogotovo što se tiče iznosa koji su oni bili dužni platiti. Dogovorili smo da se prijedlozi i sugestije dostave najdalje do 31.decembra. 2015. godine", kazala je Komadina.

Drugi zaključak koji je donesen na sastanku prema njenim riječima je da se uputi dopis Gradske uprave grada Mostara da se u navedenu problematiku uključe Ministarstvo prometa i komunikacija HNK i Ministarstvo unutrašnjih poslova te da taksisti pristupe podnošenju zahtjeva za dodjelu taksi stajališta najdalje do 20. janura 2016. godine.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: