BiH
0

Mostar: Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio vladika Grigorije

R. D.
Njegovo presveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je svetu arhijerejsku liturgiju na Božić u ponoć u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, poznatoj mostarskoj Staroj pravoslavnoj crkvi.

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se dolazak Spasitelja, čije se rođenje slavi kao početak novog vremena. U pravoslavne domove unosi se badnjak, kojem Crkva daje poseban smisao. Badnjak predstavlja simbol drveta kojeg su, prema predanju, pastiri donijeli Mariji i Josipu da nalože i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

"Bog je postao čovjek, kao malo dijete, zbog ljudi, da mu mogu bez straha prići i biti svjedoci Njegovi, bez straha", kazivao je između ostalog vladika mnoštvu okupljenih vjernika.

Božićne liturgije na području Mostara služene su i u manastiru Žitomisliću, te u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, te u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.

Crkvena opština mostarska 8. januara u 19:00 sati organizira i tradicionalni Božićni koncert koji će biti održan u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Praznik je ovo da čovjek osjeti drugog čovjeka kao svog brata ili sestru, praznik sreće i zajedništva.