BiH
0

Mostar: Svečano otvorene prostorije HAZU-a u BiH

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Na kampusu Sveučilišta u Mostaru danas je upriličeno svečano otvaranje prostorije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH (HAZU).

"Ovaj prostor je skroman i on je samo privremeno rješenje te se nadamo da ćemo uskoro na bolji način riješiti naš stambeni problem. HAZU BiH je jako važna institucija i mi je ponajprije moramo održati jer ona treba biti duhovni parlament Hrvata u BiH", kazao je predsjednik HAZU-a BiH Jakov Pehar.

Istaknuo je kako se mora osigurati održivost institucija.

"Šta će nama kazališta, Matica hrvatska i društva ako ih ne možemo održati. Treba insistirati na održivosti svih kulturnih, znanstvenih i umjetničkih institucija", poručio je Pehar u svom prigodnom govoru.

Odgovarajući na novinarski upit je li HAZU kantonalna akademija, Pehar ističe da su danas u BiH jedina zakonodavna tijela kantoni te da je jedino kanton mogao donijeti takav zakon prema kojemu je osnovana spomenuta institucija.

Akademik Božo Žepić kazao je kako je biti član HAZU-a BiH prije svega čast za svakog čovjeka.

"To je dokaz da je doživio svoj vrhunac u svom znanstvenom dignitetu i razvoju, a s druge strane i društveno priznanje za ono što je u znanosti učinio", istaknuo je Žepić.

Inače, svečanom otvaranju prisustvovali su brojni članovi Akademije i dužnosnici u vlasti. Akademija je sastavljena iz šest razreda i ima 21 člana, koji su izabrani uz pomoć matičara iz Zagreba i članova ANU BiH iz Sarajeva.