Njena priča-Herstory
16

Mostar su gradile i oblikovale i žene, a od 165 ulica imaju samo dvije

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana žena inicijativa građanki i građana Mostara organizirala je tribinu pod nazivom "Njena priča-Herstory", kako bi se ukazalo na značaj žena i njihov položaj kroz historiju i sada, te upozorilo da borba za ravnopravnost još uvijek traje.

Ovaj događaj je u Gradskoj vijećnici Grada Mostara ujedinio žene iz svih sfera života i javnog djelovanja, koje smatraju da se još uvije vodi borba žena za ravnopravnost i bolji položaj.

Ifeta Ćesić Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ifeta Ćesić Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)

Izvršna direktorica Inicijative građanki i građana Mostara Ifeta Ćesić Škoro ističe kako je nepravda prema ženama vidljiva kroz historiju što najbolje potvrđuju istraživanja koje su pokazala da su Mostar i Hercegovinu gradile i oblikovale i žene, ali da se o njima jako malo zna, jer su nepravedno zapostavljene i zaboravljene.

"U javnosti se nažalost ne zna ko su prve učiteljice, ko su žene koje su prve otvorile obrazovne ustanove, ko su prve doktorice nauka i općenito, koje su prve žene u mnogim sferama života. One su zapostavljene i tragova je jako malo", tvrdi Ćesić Škoro.

Ističe kako se to jasno ogleda i danas u činjenici da u Mostaru koji ima 165 ulica, samo dvije ulice nose nazive žena, što smatra poražavajućim.

"Po tom izgleda da žene nisu ni postojale u Mostaru, a i one su ga oblikovale i gradile. To jasno pokazuje da su žene nevidljive, diskriminirane i da ih je Mostar nepravedno stavio na marginu i učinio nevidljivim", naglasila je Ćesić Škoro.

Zbog toga je kako kaže pokrenut projekt (Ne)Vidljive žene Mostari Hercegovine s ciljem da promoviše žene i da se ukaže na njihov položaj, te objasni zašto ih nema više u javnom prostoru iako su ostavile veliki trag na svim poljima života u Mostaru i BiH.

Alma Pelo Zagorčić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Alma Pelo Zagorčić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Diplomirana profesorica historije Alma Pelo Zagorčić i potpredsjednica inicijative građanki i građana Mostara koja je uključena u projekt od samog početka, pod geslom da je "historija najbolja učiteljica", ističe kako je veoma značajno predstaviti žene iz prošlosti koje su ostavile trag u historiji Mostara i Hercegovine.

"Te žene, nije nužno da su rođene u Mostaru, nego da su došle u Mostar sa svojom djelatnošću i da su ostavile značajan trg. Tako smo kroz naša istraživanja došli do saznanja da je jedna od prvih arhitektica u BiH Sabaha Isak porijeklom iz Mostara, što mnogi nisu znali", kaže Pelo Zagorčić navodeći da su otkrića o ženama uistinu impozantna.

Zbog toga je, kako naglašava urađen amaterski film koji govori o (Ne)vidljivim ženama, koje su predstavljane kroz projekt "Nevidljive žene iz prošlosti i sadašnjosti Mostara i Hercegovine" uz podršku fondacije Kvinna till Kvinna, te je večeras prikazan u Mostaru.

"Riječ je o amaterskom filmu u kojem smo predstavili 19 žena iz prošlosti, neke su rođene u Mostaru, a neke su došle svojim poslom ovdje. Također smo predstavili 29 žena iz sadašnjosti koje danas žive rade i djeluju u Mostaru", objasnila je Pelo Zagorčić.

Podsjeća da su sve one predstavljene ranije kroz devet panela koje su uradili u protekloj godini, te naglasila da tu nije kraj projekta, jer ćemo u 20023. godini nastaviti s istraživanjima i predstavljanjem drugih djelatnosti, koja se planiraju uraditi kroz pet poglavlja.

"Sigurno ćemo doći do novih saznanja i predstaviti te žene", zaključila je Pelo Zagorčić te dodala kako će se raditi brošura koja će ostati trajni pečat o ženama iz prošlosti i sadašnjosti.