BiH
226

Mostar se uz zvuke Šantićeve "Emine" oprostio od Predraga Matvejevića

Klix.ba
Performansom na Starom mostu uz trubačku izvedbu Šantićeve Emine, Mostar se večeras oprostio od istaknutog intelektualca koji je ponikao iz grada na Neretvi, akademika Predraga Matvejevića, koji je slovio za jednog od najprevođenijih hrvatskih i bosanskohercegovačkih autora na svijetu.

Centar za mir, čiji je jedan od utemeljitelja bio akademik Predrag Matvejević, njegovim likom je oslikao jednu od kula Starog Mosta, "kulu Helebiju". Tom prilikom je u znak odavanja počasti svjetski poznatom Mostarcu izveden i instrumental Šantićeve Emine na trubi, za koju je notni zapis napisao Đelo Jusić upravo za Matvejevića.

Sutra će u 20 sati u Kongresnoj dvorani hotela Bristol biti održano i "Večer sjećanja na Predraga Matvejevića", također u organizaciji Centar za mir čiji je Matvejević bio počasni član.

"Sjećat ćemo se Predraga Matvejevića s iskrenim poštovanjem, kao velikog Mostarca, iskrenog prijatelja, profesora, akademika te utemeljitelja Centra za mir. Oprostit ćemo se od Matvejevića uz prigodni video projekciju njegovih sjećanja i književnih djela", ističu iz Centra za mir u Mostaru.