42 godine od smrti
265

Mostar se prisjetio svog Džemala Bijedića: Uživao je beskrajno Titovo povjerenje

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Džemal Bijedić, vjerovatno najveći političar kojeg je Hercegovina dala, tragično je stradao na današnji dan prije 42 godine. U njegovom rodnom Mostaru ovaj datum obilježen je izložbom Muzeja Hercegovine "Džemal Bijedić - diplomatske aktivnosti".

Najbolji poznavatelj života i djela Džemala Bijedića profesor Husnija Kamberović kazao je kako niko od jugoslavenskih premijera ni prije ni poslije Bijedića nije imao takav utjecaj i bio ne samo puki izvršilac Titove volje, nego kreator politike.

"Jedno od tumačenja zašto je to tako, koju neki znaju iznijeti, da je to bila Titova odluka da ima jači utjecaj na islamski svijet, jer je Džemal Bijedić bio musliman, nije dovoljno snažna jer je on imao veliku ulogu i kada je riječ o diplomatskim odnosima sa zapadnim zemljama", izjavio je profesor Kamberović.

Drugo tumačenje o tome kako je Bijedić bio šarmantan čovjek je samo dijelomično tačno, smatra profesor, kao i tumačenja kako je njegova velika uloga proizilazila iz velikog povjerenja koje je Tito imao.

"Ključna stvar je Džemalova sposobnost kao političara i njegova dobra strana kao čovjeka. On je kao sposoban političar uživao beskrajno Titovo povjerenje i iz toga proizilazi njegova pozicija u diplomatskoj historiji, kontakti s brojnim državnicima tog vremena, predsjednicima najvećih sila", kazao je Kamberović.

Navedeno je kako je iz Bijedićevih posjeta u 42 zemlje svijeta Jugoslavija ostvarila ogromnu diplomatsku, ali i ekonomsku korist.

"Bijedićeva veličina posebno je izražena kada se uporedi s našim današnjim političarima koji se mogu susretati obično samo s trećerazrednim svjetskim političarima, što pokazuje koliko je značajan bio Džemal Bijedić", zaključio je Kamberović.

Asim Krhan, direktor Muzeja Hercegovine, kazao je kako ova institucija koja je dijelom smještena u Spomen-kući Džemala Bijedića, tradicionalno obilježava godišnjicu njegove smrti, a da je za ovu godinu izložba obuhvatila njegove diplomatske aktivnosti.

"Bijedić je bio premijer bivše Jugoslavije, a osnovna karakteristika njegovog mandata su bile uspješne diplomatske aktivnosti posebno prema zemljama trećeg svijeta", kazao je Krhan, naglasivši i ulogu Bijedića u rješavanju nekih nacionalnih pitanja u Bosni i Hercegovini.

Elma Marić iz Muzeja Hercegovine, autorica izložbe, pojasnila je kako su eksponatima prikazani posebno Bijedićevi susreti dok je bio predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, brojne fotografije i tekstovi iz štampe tog doba.

Izložba je otvorena u Centru za kulturu, a može se pogledati i narednih dana.