Veza s Italijom
63

Mostar se pobratimio s gradom Bassano del Grappa, Kordić poručio: Preponosni smo

FENA
Svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju Grada Mostara i talijanskog grada Bassano del Grappa održana je u nedjelju u mostarskoj vijećnici, a kako je tom prilikom najavljeno saradnja dvaju gradova odvijat će se na raznim poljima.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je kako Bassano del Grappa današnjim važnim činom ulazi u veliku obitelj mostarskih pobratimljenih gradova.

"Grad Mostar ima poprilično velik broj gradova s kojima se pobratimio i s kojima održavamo aktivne kontakte i imamo koristi od toga. Cijela ova priča je počela prije četiri godine kada je gradonačelnica Elena Pavan uputila pismo u želji da bratimimo dva grada i dva mosta. Naša dva grada imaju puno sličnosti i to je bio motiv da krenemo u ovu priču. U daljnjem razgovorima vidjelo se da nas, osim samih mostova, spaja više toga pa smo odlučili da idemo u bratimljenje", izjavio je Kordić.

Dodao je kako je ovo prvi korak u saradnji koja će itekako pomoći najvećem gradu u Hercegovini.

"Ono što je meni prioritetno jest da smo dobili jedan prijateljski grad koji je u Evropskoj uniji, s obzirom na prekjučerašnji događaj u BiH (zeleno svjetlo za pristupne pregovore u EU, op. a.), gdje nam se otvaraju dodatne mogućnosti apliciranja na evropske fondove. Bassano se nalazi u regiji Veneto, jednoj od najrazvijenijih regija u Italiji i preponosni smo da imamo bratimljen grad koji će nam uvelike pomoći", zaključio je mostarski gradonačelnik.

Bassano del Grappa nalazi se u sjevernoj talijanskoj regiji Veneto, a s okolinom broji oko 70 hiljada stanovnika. Najupečatljiviji simbol ovog grada je most Ponte Vecchio izgrađen 1569. godine, odakle proizlazi još jedna sličnost s Mostarom.

Gradonačelnica Bassano del Grappe Elena Pavan smatra kako dva grada imaju vrlo slične priče.

"Iz ovog bratimljenja izaći će jako puno korisnih stvari za oba grada. Kao prvo, imamo na umu da razvijemo kulturnu saradnju i kulturnu razmjenu, posebno između institucija. Također, u vidu imamo i razne projekte. U planu je da projekte, koje provodimo u Bassanu del Grappi, preslikamo ovdje i naravno, da razvijemo gospodarsku suradnju", kazala je Pavan.

Posebno je istaknula projekt "Dance Well" koji pomaže oboljelima od Parkinsonove bolesti.

"Želimo zajednički aplicirati i na razne projekte, posebno projekt 'Dance Well', koji je jako zaživio u našem gradu. Radi se o projektu koji pomažu ljudima koji boluju od Parkinsonove bolesti, da poboljšaju motoriku svojih mišića. Mi ih razvijamo s našim plesnim instruktorima i našim doktorima", rekla je gradonačelnica Pavan.

Nakon potpisivanja sporazuma čelnici dvaju gradova razmijenili su darove.