BiH
0

Mostar: Schilling se susreo s hrvatskim premijerom

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schwartz-Schilling susreo se sinoć u Mostaru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Ističući da je Hrvatska spremna pomoći BiH na njezinom putu ka Europi, Sanader je nakon sastanka poručio da ustavnim reformama u BiH treba sačuvati ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

"Hrvatska kao prijateljska zemlja želi da BiH što prije riješi sve probleme na putu ka Europskoj uniji kako bi građani te zemlje što bolje živjeli i kako bi država funkcionirala. Hrvatska je spremna pomoći BiH sa svojim iskustvom. Međutim, želimo i da se zadrži ravnopravnost sva tri naroda u BiH", kazao je hrvatski premijer, dodavši da "ne može biti takvih ustavnih promjena gdje bi hrvatski narod izgubio na statusu ravnopravnog, konstitutivnog i suverenog u odnosu na ostala tri naroda".

"S BiH imamo najdužu granicu i u interesu nam je da se dobro susjedstvo i partnerstvo što više razvijaju", poručio je Sanader.

On je kazao kako je s Schillingom razgovarao i o nedavnom prijedlogu Europske komisije o stvaranju slobodne trgovinske zone pet zemalja jugoistočne Europe te da mu je predložio da se sve zemlje jugoistočne Europe uključe u CEFTA-u (srednjoeuropska zona slobodne trgovine).

"Predložio sam Schillingu da se u CEFTA-u uključe BiH, Srbija i Crna Gora, Makedonija, Albanija i Moldova, a Schilling je podržao tu ideju", kazao je Sanader, dodajući kako je CEFTA "sjajna organizacija za treniranje za ulazak novih zemalja u Europsku uniju, kao što je to bio slučaj sa Slovenijom ili Mađarskom".

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schwartz-Schilling kazao je kako u cijelosti podržava Sanaderov prijedlog, te je najavio kako će idućeg tjedna u Bruxellesu razgovarati s povjerenikom za proširenje Europske unije Ollijem Rehnom o tom prijedlogu.

Sanaderov prijedlog, po riječima Schwarza-Schillinga, jedini je put koji treba razvijati i u okviru njega jačati instrumente suradnje zemalja jugoistočne Europe.

Čestitajući Sanaderu na uspjehu Hrvatske za dobivanje statusa pregovarača za članstvo u EU, Christian Schwarz-Schilling je ocijenio da je to je jedno od najvećih dostignuća za regiju.

"BiH treba biti partner s Republikom Hrvatskom", izjavio je Schwarz-Schilling i naglasio da će kao visoki predstavnik pomagati u takvim partnerskim procesima.

Napomenuo je kako će svoje "bonske ovlasti", koje mu omogućuju provedbu odluka i intervencije u BiH, koristiti samo u iznimnim slučajevima i to ako u BiH bude ugrožen mir ili u slučaju ne suradnje s Haagom.

"Bonske ovlasti" omogućuju Visokom predstavniku samostalno donošenje odluka o smjeni i najviših državnih dužnosnika u BiH, a te ovlasti koristio je njegov prethodnik Paddy Ashdown.

Odgovarajući na pitanje novinara o bijegu optuženih ili osuđenih Hrvata iz BiH, kao što je to bio slučaj s Antom Jelavićem, Sanader je kratko kazao kako će Republika Hrvatska u takvim slučajevima postupati u skladu s vladavinom prava.

Hrvatski premijer osvrnuo se i na paljenje hrvatske zastave na prosvjedima organiziranim zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u medijima.

Sanader je rekao kako paljenje zastava ne može biti odgovor na objavljivanje karikatura proroka Muhameda u hrvatskom tjedniku "Nacional" i naglasio kako je poznato da su se hrvatska Vlada i javnost ogradili od objavljivanja karikatura i osudili ga.

Sanader je ponovio kako hrvatska Vlada osuđuje svaki pokušaj vjerske, nacionalne ili rasne mržnje, odnosno podcjenjivanja drugoga i drukčijega.