{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: Sastanak predstavnika krovnih studentskih organizacija u BiH

F
30.5.2008. u 17:25
0
0
Mostar: Sastanak predstavnika krovnih studentskih organizacija u BiH
0
Mostar: Sastanak predstavnika krovnih studentskih organizacija u BiH
Foto: Mostar
U prostorijama Rektorata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru danas popodne počeo je dvodnevni sastanak predstavnika krovnih studentskih organizacija javnih univerziteta u BiH.
Na sastanku će se raspravljati o situaciji u oblasti studentskog standarda, realizaciji zajedničkih projekata, zakonima o visokom obrazovanju na nivou kantona i RS-a, stipendiranju studenata te mnogim drugim temama.

Predsjednik Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" Amir Šelo kazao je u izjavi za novinare kako će se o navedenim temama raspravljati sigurno po dva-tri sata, jer je, kako je istakao, strašno napeta situacija između kolega iz Federacije BiH i kolega iz RS-a o zajedničkim stavovima o studentskom standardu.

"Mi i naše kolege iz Federacije BiH želimo da se zakoni o studentskom standardu i studentskom organizovanju donesu na nivou države BiH, a naše kolege iz RS-a to osporavaju. Pokušavamo na ovim sastancima da izađemo sa zajedničkim stavovima što se tiče tih tema. Napredaka ima, jer prije dvije godine niste mogli uopće poimati da se studenti iz Federacije BiH i iz RS-a nađu na jednom mjesto. Ovi sastanci predstavljaju iskorak u tome smislu i oni već predstavljaju neformalno tijelo koje se zove studentska konferencija BiH", kazao je Šelo.

On je dodao kako, postoje neke nesuglasice između studenata i resornih ministarstava, pojasnivši kako postoji nesuglasica između Sveučilišnog zbora i Federalnog ministarstva obrazovanja, gdje se oni ne žele uopće naći na jednom mjestu.

Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici Seid Muslić kazao je kako je ovo peti sastanak predstavnika krovnih studentskih organizacija u BiH te da su na prošlom sastanku, koji je održan u Zenici, dogovoreni neki stavovi i određene smjernice u radu te da se nada kako će ovaj put taj dogovor biti i ostvaren.

"Najvažnije je što se sastajemo i družimo", kazao je Muslić, dodavši kako se nada da će sve nesuglasice biti riješene te da neće doći do raskola među okupljenim predstavnicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: