BiH
0

Mostar: Regiranje CCI-ja na otvoreno pismo premijera Borasa

FENA
U ovoj zemlji zaista je sve moguće. Ali, moramo priznati da smo bili iznenađeni napadom premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećka Borasa, koji nas je optužio da su naše ocjene koje se odnose na rad kantonalne Vlade neargumentovane i da ih on u cjelosti odbacuje te, da su mu nejasni kriteriji na osnovi kojih mi pravimo ljestvicu rada i nerada neke od vlada u BiH.

"Izvješće CCI-ja o radu Vlade HNK proizvoljan sud pojedinca, koji bez jasnih kriterija u javnost iznosi određene kvalifikacije", tvrdi premijer Boras.

"Naša zbunjenost ogleda se u činjenici da Izvještaj o radu Vlade HNK naprosto - ne postoji! Tako da mi nemamo pojma o čemu predsjednik Boras, u stvari, priča. A po svemu sudeći, ni on. Umjesto da bar šuti i pokuša sakriti sramotnu činjenicu da je njegova vlada jedina institucija vlasti u BiH koja je onemogućila CCI da izvrši monitoring njenog rada, premijer Boras izmislio je kompletnu priču o našem izvještaju u kome mi iznosimo tobože 'neargumentovane tvrdnje' i 'proizvoljne sudove pojedinca', izmislivši pritom i tobožnju otvorenost svoje vlade prema nevladinom sektoru i medijima.

A istina je, zapravo, da je CCI-ju, unatoč višestrukih nastojanja da uspostavi dijalog sa Vladom HNK i da od nje dobijemo materijale koje će mu pomoći u analizi njezina rada, onemogućeno da uradi svoj posao i da javnost upozna s nezavisnom ocjenom rada te institucije.

Vlada HNK, dakle, s jedne strane krije se od javnosti i ne dopušta da se u interesu građana ovog kantona provede nezavisna analiza njihovog rada, a, s druge strane, izmišlja napade na sebe i vrijeđa organizaciju kojoj nije dopustila da obavi posao u interesu javnosti.

Da ponovimo još jednom: u ovoj zemlji je zaista sve moguće!", stoji u reagiranju iz CCI-ja na otvoreno pismo hercegovačko-neretvanskoga premijera Srećka Borasa.