BiH
0

Mostar: Regionalna deponija Uborak još uvijek nije počela s radom

Piše: A. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Iako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo rješenje da javna deponija Uborak u Mostaru mora prestati primati otpad jer je ispunila svoj kapacitet, odnosno da od prvog augusta sa radom treba početi nova regionalna deponija, to se ipak nije dogodilo.

Gradska deponija Uborak je već prije dvije godine premašila svoj kapacitet, ali je otpad primala sve do prije dva dana s obzirom na to da susjedna regionalna deponija Uborak nije u funkciji, iako su svi radovi na njoj završeni.

Njoj nedostaje građevinska i upotrebna dozvola. Problem je nastao kada su privatni vlasnici, koji drže 49 posto vlasništva lokalne deponije Uborak pred Kantonalnim sudom u Sarajevu pokrenuli upravni spor zbog nove deponije, zbog čega je stopirano izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za regionalnu deponiju. Spor se još nije riješio.

Zatvaranje lokalnih opštinskih deponija i otvaranje regionalnih deponija, izgrađenih uz poštivanje evropskih ekoloških standarda, zakonska je obaveza, ali i nužnost, jer način na koji se sada odlaže otpad u Federaciji BiH ugrožava okoliš i zdravlje ljudi.