BiH
3

Mostar: Radnici Komosa nastavljaju sa štrajkom i blokadom deponije

FENA
Foto: Željko Miličević
Foto: Željko Miličević
Radnici mostarskog komunalnog poduzeća Komos već su deseti dan u generalnim štrajkom, dok treći dan blokiraju ulaz u jamu gradske deponije Uborak.

"Kamioni Komosa i dalje blokiraju prilaz jami na gradskoj deponiji Uborak. Još se niko nije službeno obratio, niti nas pozvao na razgovore, te smo u štrajku do daljnjeg", kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata Komosa Emir Džubur.

Napomenuo je kako su legalisti te da će ukoniti blokadu u slučaju da za to dobiju službeni zahtjev.

"Ako neko izda nalog, MUP, sud ili gradonačelnk, iste ćemo sekunde ukloniti naša vozila da ne smetamo pri odvoženju otpada", rekao je Džubur.

Ponovio je kako će radnici Komosa ustrajati u štrajku do ispunjenja zahtjeva, a to su povećanje izdvajanja za komunalije u gradskom budžetu te provedba odluke Gradskog vijeća Mostara iz 2006. godine o formiranju jednog komunalnog poduzeća na nivou Mostara.

Zbog generalnog štrajka radnika Komosa, otpad se već deset dana ne odvozi s ulica u istočnom dijelu grada, koje je pod ingerencijom Komosa, a zbog blokade ulaza u jamu gradske deponije Uborak, ni radnici Javnog preduzeća Parkovi, koje djeluje u zapadnom dijelu grada, od srijede ne odvoze smeće.