BiH
0

Mostar: Radionica o upravljanju ljudskim resursima

FENA
Misija OESS-a u BiH organizirala je danas u Mostaru završnu radionicu iz oblasti "Upravljanja ljudskim resursima u općinama u regionu Hercegovine".

Po riječima službenice za odnose s javnošću pri terenskom uredu OESS-a u Mostaru Radmile Vlatković, cilj ove radionice je usaglašavanje smjernica za izradu dugoročne strategije iz oblasti upravljanja ljudskim resursima.

Ova radionica će biti nadogradnja na standarde ostvarene u sklopu "Programa reforme javne uprave", kao i poticaj za bližu saradnju i iznalaženje zajedničkih rješenja među samim općinama u oblasti upravljanja ljudskim resursima.

"Sve one općine koje su pristupile OESS-ovom 'Programu reforme javne uprave' obavezale su se na uvođenje minimalnih standarda iz oblasti upravljanja ljudskim resursima. Kada govorimo o minimalnim standardima tu je riječ o tri glavne oblasti. Jedna je uvođenje pravičnog i transparentnog broja upošljavanja, zatim uspostavljanje obavezne godišnje ocjene rada za državne djelatnike i namještenike i uspostavljanje ekonomične i funkcionalne općinske administracije", kazala je Vlatkovićeva.

Općine koje su ispunile minimalne standarde iz oblasti upravljanja ljudskim resursima, ali i sve ono što je predviđeno "Programom reforme javne uprave", su Nevesinje, Široki Brijeg, Jablanica, Konjic, Čitluk, Neum i Trebinje. Preostale općine koje trebaju ispuniti standarde su Čitluk, Grude i Posušje.

"Uloga OESS-a u ovoj oblasti upravljanja ljudskim resursima u općinama isključivo je savjetodavna. Mi smo ove godine u martu izašli i s publikacijom 'Vodič za upravljanje ljudskim resursima u općinama u BiH' i ono što želimo postići u narednom periodu jeste da općine međusobno razmjenjuju iskustva kada je u pitanju ova oblast, kao i to da zajednički rade na izradi dugoročne strategije iz oblasti upravljanja ljudskim resursima, a današnja radionica će to upravo i omogućiti", kazala je Radmila Vlatković.