U Gradskoj vijećnici
19

Mostar proslavio prestižnu titulu "Evropskog grada vina Dionisio 2024. godine"

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Svečanim programom u organizaciji Grada Mostara, Vanjskotrgovinske komore BiH, USAID Projekta razvoja održivog turizma u BiH i članica Vinske ceste Hercegovine proslavljena je prestižna titula Evropskog grada vina Dionisio 2024, koju je Evropska mreža gradova vina (RECEVIN) dodijelila Mostaru.

Na svečanosti koja je održana u Gradskoj vijećnici Mostara brojni domaći i međunarodni gosti imali su priliku da saznaju više o Vinskoj cesti Hercegovine i učestvuju na događaju profesionalnog umrežavanja, degustiraju hercegovačka vina i prisustvuju službenoj ceremoniji dodjele titule Europskog grada vina Dionisio 2024 u mostarskoj Gradskoj vijećnici u organizaciji gradonačelnika Mostara Mario Kordića.

Partneri iz vinarskih udruženja iz Portugala, Italije, Hrvatske, Moldavije i Azerbejdžana prenijeli su svoja iskustva u razvoju vinskog turizma svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako je ovo veliki događaj za Mostar i čitavu BiH.

"Titula Evropskog grada vina Dionisio pokazuje našu kulturu i tradiciju, a ovakvi događaji pokazuju našu pripadnost Evropskoj obitelji. Ponosni smo biti domaćinom promociji prestižne Recevin nagrade i stajati uz velike Evropske gradove koji su ranije bili nositelji titule Evropskog grada vina Dionisio. Ovakva suradnja i promocija odražava našu trajnu opredjeljenost preme Evropskoj obitelji gradova, kao i država. Siguran sam kako ćemo kroz ovu godinu i sve naše događaje pokazati našu multikulturalnost, tradiciju vinske regije Hercegovine ali i perspektivnu budućnost grada Mostara i Bosne i Hercegovine", rekao je Kordić.

Titula Europskog grada vina Dionisio nije samo dokaz kvalitete vina proizvedenih u mostarskom području, već i posvećenosti Mostara očuvanju i promicanju vinogradarske baštine. Ovo priznanje slijedi uspješni mandat Toulousea kao Europskog grada vina Dionisio 2023., pozicionirajući Mostar u srce europske vinogradarske kulture i otvarajući nove puteve za kulturni i ekonomski razvoj.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Direktor ekonomskog odjela USAID/BiH Karl Wurster je kazao kako vjeruje da je ovo početak nečeg posebnog gdje će BiH pokazati da ima nešto za ponuditi.

"Ova nagrada ne odaje počast samo Mostaru, nego i cijeloj regiji, ne samo vinu nego i svemu onome što ova zemlja ima za ponuditi od hrane do prirodnih ljepota. Ponosimo se ovom saradnjom i radujemo se daljnjim aktivnostima na polju daljnjeg rasta i razvoja ove regije", rekao je Wurster.

Ova titula također predstavlja priznanje za cjelokupnu Vinsku cestu Hercegovine, kulturnu rutu koja pored Mostara obuhvata i gradove/općine Čitluk, Ljubuški, Čapljina, Stolac i Trebinje. Vinska cesta Hercegovine članica je paneuropske kulture rute Iter Vitis Vijeća Europe, koja promovira neke od najistaknutijih europskih vinskih destinacija uz njihove jedinstvene krajolike, autentičan način života, te kulturno-povijesnu i materijalnu baštinu.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković je kazao kako je nakon olimpijskog Sarajeva i europski vinski Mostar.

"Moramo biti ponosni na ovu titulu i iskoristiti trenutak za dobru promociju, ne samo vinarija i vinskog turizma, već i proizvođača domaćih proizvoda, ugostiteljskih objekata, turističkih agencija odnosno aktivnog turizma i svih dionika Vinske ceste Hercegovine. Naš cilj je da Vinska cesta Hercegovine postane ne samo europska, nego i svjetska destinacija za sve koji cijene vrhunska vina i jedinstveno iskustvo koje naša regija može ponuditi", rekao je Vuković.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Predsjednica europske vinske kulturne rute Iter Vitis Emanuela Panke je naglasila da dodjela titule Evropskog grada vina Dionisio 2024. Gradu Mostaru označava početak godine ispunjene događanjima koja imaju za cilj promovirati izvrsna vina i vinogradarske tradicije regije.

"Kako bi ona bila korisna i efektna za cjelokupnu regiju Hercegovine, važno je da titula Europskog grada vina Dionisio ne bude samo bedž koji se prikači na sako ili slogan za web stranicu; te da Grad Mostar iskoristi to priznanje za izgradnju međunarodnih odnosa, kao most prema drugim uspješnim europskim destinacijama za vinski turizam, za ulazak u klub najpoželjnijih destinacija za ljubitelje vina. Prisustvo kolega iz Portugala, Italije, Hrvatske, Moldavije i Azerbajdžana znači da će odjek vrijednosti Mostara i Hercegovine kao destinacije za vinski turizam već imati širok odjek. Koristimo to svakodnevno kako bismo unparijedili vidljivost Mostara i etablirali ga kao vrhunsku destinacija po atraktivnosti i kvalitetu, ali uvijek sa posebnom pažnjom prema dugoročnoj održivosti", zaključila je Panke.

Nakon svečanosti u Gradskoj vijećnici Mostar program će se nastaviti u mostarskom restoranu Romansa gdje će biti upriličena degustacija vina i druženje, te razmjenu iskustava i planova za daljnje korake koji će bez sumnje biti od velikog značaja za turizam naše zemlje.