Stavljen pod kontrolu
0

Mostar: Požar ugrožavao postrojenja Aluminija i Fe- Ala

FENA
Veliki požar, koji je buknuo iza podneva u mjestu Baćevići, južno od Mostara, zaprijetio je nizu obiteljskih kuća i tvornicama Aluminij d.d. Mostar i Fe-Al d.o.o. Mostar. Iza 13.30 sati požar je stavljen pod kontrolu.

Prema riječima Jure Sušca, rukovoditelja Službe zajedničkih poslova Aluminija, za manje od deset minuta od uočavanja požara, plamen je probio u tvornički krug Aluminija, otkuda se, gutajući travu i nisko raslinje, munjevito proširio do Feala, gdje je u posljednji trenutak spašena plinska centrala s višetonskim spremnicima do kojih su dosegli plameni jezici, zahvativši prije toga vanjske kontejnere u vlasništvu te tvornice, saopćeno je iz Aluminija.

Katastrofa je spriječena samo zahvaljujući krajnjoj požrtvovnosti pripadnika Službe protupožarne zaštite Aluminija, Službe osiguranja Aluminija, radnika mostarskoga Feala i građanina Baćevića koji su zajedno ušli u opožareno područje, boreći se s buktinjom.

Nedavno pojačanje Aluminijeve protupožarne zaštite, u obliku provođenja dodatnih cjevovoda s postavljanje novih hidranata cijelom južnom i jugozapadnom stranom tvorničke žice, pokazalo se danas kao spasonosan potez jer ovakav bi plamen teško bio svladan samo uza pomoć vatrogasnih vozila.

Požar je stavljen pod nadzor nešto poslije 13.30, a radnike naših službi čekaju naporni sati nadziranja požarišta, stoji u saopćenju.